Annons

Ju fler kockar desto sämre soppa – Skåne fungerar inte

I Sydsvenskan den 17 januari skriver du: ”När krisen kommer, oavsett om det handlar om snökaos, pandemier eller krig, måste samarbetet mellan myndigheter fungera, modet att fatta beslut finnas och personer från relevanta instanser vara på plats och visa ledarskap.”
Region Skåne • Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skåne ska fungera även i fredstid, resonerar skribenten i sitt kritiska öppna brev.
Skåne ska fungera även i fredstid, resonerar skribenten i sitt kritiska öppna brev.Foto: Johan Nilsson/TT

Öppet brev till Carl Johan Sonesson.

Just så Carl Johan! Men. Vi är en miljon skåningar som vill att saker och ting ska fungera även i fredstid. Vi fick ett mycket tydligt exempel på att så inte är fallet i samband med snökaoset på Linderödsåsen. I stället ett påtagligt bevis på handlingsförlamning eller ordspråket ”ju fler kockar desto sämre soppa”. Nu skyller alla på alla andra och att man absolut inte får ge sig in på andras ansvarsområden. Det är tydligen bättre att inte göra någonting, så gör man i varje fall inte fel. Vad gjorde du Carl Johan? Hur handlingskraftig är du?

Annons

Region Skåne har två stora ansvarsområden, sjukvården och kollektivtrafiken. Kan du visa på några förbättringar under din tid som huvudansvarig? Vi har troligen världens bästa sjukvård, när den fungerar och man får ta del av den i rätt tid. Vi har fantastiska läkare, sjuksköterskor och andra som kan och vill erbjuda bra vård. De sliter men ser ofta att bemanning och arbetsmiljö inte räcker till. Fortfarande sitter många i tio timmar eller mer på akuten och många får vänta i månader på operation. Är detta värdigt vårt fina land? Vad gör du Carl Johan? Det sägs att mer än två av tre som anställts i Region Skåne de senaste åren är byråkrater. Det är inte mer administration och byråkrati som de sjukvårdsanställda efterlyser! Kanske har du några hundra välutbildade nära dig som skulle kunna göra en insats där den bäst behövs?

Vad har du gjort för att kollektivtrafiken skall fungera? Dagligdags ser vi inställda tåg på grund av nedfallen ledning, elfel, växelfel eller något annat elände. Inser du hur detta drabbar skåningarna som inte kommer till jobbet eller läkarbesöket eller. På stationen blickar förtvivlade resenärer upp på skärmarna, skakar på huvudet och suckar ”Skånetragiken!” Hur länge till ska vi behöva finna oss i detta?

Var finns förbättringarna och förnyelsen under din tid vid styret? Var finns mindre elbussar som kan erbjuda kollektivtrafik och se till att hela Skåne kan leva? Vad händer? När ska kollektivtrafiken göra skäl för namnet och fungera?

Du tycks vara nöjd, Carl Johan! Det är inte jag!

Mats Ingvarsson

”Vad gör du Carl Johan? Det sägs att mer än två av tre som anställts i Region Skåne de senaste åren är byråkrater.”
Annons
Annons
Annons
Annons