Annons

Kan vi inte försvara oss spelar de andra frågorna inte så stor roll

Bland de politiska partierna finns en uppfattning att man inte vinner val genom att lyfta fram försvarets behov.
Försvaret • Publicerad 5 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debattören lyfter fram vikten av att försvaret rustas för de tider vi lever i.
Debattören lyfter fram vikten av att försvaret rustas för de tider vi lever i.Foto: Johan Nilsson/TT

Må så vara – men att i ett kritiskt läge inte kunna försvara sig – då spelar kanske de andra valfrågorna inte så stor roll.

De flesta partier tycks ha slagit sig till ro med de förslag som pekar på två procent av BNP 2028 eller 2025, samt att ansökan om NATO-medlemskap är inlämnad. Ännu har vi inte sett något av det här i praktiken. NATO-inträdet kommer troligen under 2023, lite beroende på hur hårt till exempel USA vrider om armen på Erdogan. Målet att 2028 ha nått två procent måste revideras. Det säkerhetspolitiska läget i Europa kräver att varje land nu tar sin beskärda del av ansvaret.

Annons

Rysslands aggressivitet kommer inte att minska och utgången av kriget mot Ukraina kan vi bara gissa om. Det försvar vi beräknas ha om några år saknar betydande förmågor. Framförallt behöver marinen förstärkas. Behoven anges ibland till ytterligare två ubåtar och en fördubbling av antalet ytstridsfartyg. Då skulle vi uthålligt kunna operera både i Östersjön och på västkusten.

”Det svenska försvaret har lång väg att vandra!”

Flygvapnet måste garanteras minst 100 JAS, varav 60 nya version E och 40 uppgraderade C/D samt flera krigsflygbaser för decentralisering i krisläge. Armén byggs för närvarande ut på ett antal nya/nygamla orter. Så långt allt väl, men som det glesa land vi är lär ett ryskt anfall knappast sättas in där vi är väl etablerade. Kravet att snabbt kunna ta sig an en luftlandsättning kan inte i tid mötas med tungfotade men i sig slagkraftiga mekaniserade förband. Jägarförband som med helikopter snabbt kan förflyttas och med understöd av raketartilleri kan vara lösningen. Inget av detta finns idag. De nu i Ukraina aktuella raketartillerivarianterna, bland annat Himars, har demonstrerat sina förmågor. Kombinerat med drönare har slagfältet ändrat karaktär, vilket vi måste förhålla oss till.

Vad mera? Lös ersättningsfrågan för våra stridspiloter, höj ingångslönerna för de fastanställda soldaterna/sjömännen, öka utbildningen av officerare/reservofficerare, lägg de största materielobjekten i egna budgetar för att förhindra att kostnadsökningar hos dessa objekt tränger ut den dagliga övningsverksamheten och anskaffning av allt från personlig skyddsutrustning till kängor. Det svenska försvaret har lång väg att vandra!

(Och ja, rätt ska vara rätt, L har markerat intresse av att bygga ut på Rinkaby!)

Lennart Arvidsson, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons