Annons

Kaos med Skånetrafiken – en otrygg resepartner

Lördag 6/5 tog vi tåget kl. 23.04 från Kastrup för att ta oss, i första hand till Hässleholm sedan vidare till Kristianstad.
Kollektivtrafik • Publicerad 12 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten lyckades hinna med ett pågatåg mot Hässleholm. Sedan blev det taxi.
Insändarskribenten lyckades hinna med ett pågatåg mot Hässleholm. Sedan blev det taxi.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi kände till att det skulle vara ett planerat tågstopp mellan Malmö och Lund och att det skulle finnas ersättningsbussar på denna sträcka. Det meddelas i app (för dem som har en sådan) och som hastigast ombord på tåget att bussar skall finnas vid läge N.

För en icke-Malmöbo är detta ett högst förborgat ställe några kvarter från centralstationen. Varför inte omedelbart i anslutning till stationen?

Annons

Inne i stationsbyggnaden finns vackra skyltar som visar mot ersättningstrafik men utanför byggnaden finns ingen hjälp. Vi fann efter en stund en buss som skulle till Lund, men nekades, av en man i gul väst (tillhörande Skånetrafiken?), att stiga ombord eftersom bussen stod på ”fel ställe”. Fick istället småspringa efter honom med vårt bagage, och många andra resenärer, två kvarter bort där skylten med N fanns gömd…. Dit denna enda ”felparkerade” stadsbuss anlände. Panik… kaos…

”Självklart måste Skånetrafiken synkronisera bussar och tåg med tanke på dem som ska vidare.”

Vi hade turen att kunna klämma oss in i det som senare visade sig vara buss nummer 1. Hopträngda, stående under en trafikfarlig färd, lyckades vi hinna med ett pågatåg klockan 00.14 från Lund C mot Hässleholm. De efterföljande två bussarna inväntades inte.

Självklart måste Skånetrafiken synkronisera bussar och tåg med tanke på dem som ska vidare. Resten av vägen till Kristianstad kunde endast lösas med hjälp av taxi.

Hur är planeringen egentligen? Undrar ni fortfarande varför resandefrekvensen går ner? Hur ska vi kunna lita på färd med Skånetrafiken? Hur tänker ni beträffande utländska besökare och gamla människor? Som det är nu är Skånetrafiken en otrygg resepartner som man får akta sig för.

Inger Hagelin

Annons
Annons
Annons
Annons