Annons

Kärnkraftens kostnader en tydlig väckarklocka

Jag har följt energidebatten i denna tidning med stort intresse. Jag får tacka Christer Neideman för hans inlägg om kärnkraftens kostnader som borde vara en solklar väckarklocka för alla ivrare av mer kärnkraft.
Energi • Publicerad 23 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fram för mer pålitlig vindkraft, enligt skribenten.
Fram för mer pålitlig vindkraft, enligt skribenten.Foto: Adam Wigren

Där finns en annan aspekt av detta som herrarna Ernst Herslow (FV) och Erik Bergström missar. De påstår båda att det inte alltid blåser i Sverige. Troligen en antydan om att det inte blåser alltid just där de bor, vilket säkert är sant. Men det blåser alltid någonstans. Hur vet jag det? Enkelt, jag gick in på Svenska Kraftnäts hemsida och studerade energiproduktionen under 2021-2022. Under de åren producerade svensk vindkraft energi utan avbrott. Vissa dagar mindre, andra mer. Men de producerade alltid energi. Det är således aldrig vindstilla i hela Sverige och el producerades kontinuerligt. Ju fler vindkraftverk vi installerar, desto säkrare blir energiproduktionen med högre effekt som resultat.

Men eftersom vi har en effektbrist och inte energibrist i detta land så blir diskussionen ganska skev där dess begrepp inte riktigt kan hanteras av högerpopulisterna.

Annons

Finlands nya dyra kärnkraftverk är nu igång och deras behov av energiimport lär vara betydligt mindre denna vinter, vilket kommer att gynna oss konsumenter. Men vi kommer säkert att få importera el från våra grannländer några timmar i vinter, vilket vi även fått göra även under de åren vi haft full kränkraftsflotta. Källa på det: Energimyndigheten, Svenska kraftnät.

Apropå alla dessa inlägg om hur mycket naturen förstörs av vindkraften och hur mycket byggnadsmaterial som behövs och så vidare. Det blir skevt att inte jämföra detta med annat som byggs i detta land. Citat från Energimyndigheten:

“En utbyggnad av 100 TWh vindkraft fram till 2040-talet ger då en materialanvändning per år på i snitt ungefär 200 000 ton per år”.

“För att sätta materialanvändningen i perspektiv går det att jämföra med olika mängd avfall som uppkommer i Sverige per år. År 2016 uppkom totalt 2,7 miljoner ton metallavfall, 233 000 ton kasserade fordon och 163 000 ton elavfall. Inom byggverksamhet uppkom totalt 9,8 miljoner ton avfall och inom energiförsörjning uppkom detta år totalt 1,9 miljoner ton avfall.”

Det är således en marginell ökning av materialåtgång, både av sällsynta metaller och andra slag jämfört med det slöseri som vi ser nu. Jag garanterar att skyskrapan som ska byggas i centrala Hässleholm, kan jämföras med många moderna vindkraftverk i materialåtgång. Och då är vindkraftverken betydligt bättre för vårt samhälle än en svart skrapa. Bygg mer vindkraft här nere så att elpriserna i detta elområde stabiliseras. För Ringhals är inte orsaken till bristen på el på kontinenten.

Jag väljer vindkraft och ny teknik istället för bakåtsträvande populism.

Ulf Nilsson

Medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons