Annons

Killeberg inget alternativ – det blir Älmhult i stället

Jag skriver till er med anledning av förslaget om ny skolorganisation i kommunen. Förslaget innebär att Killebergsskolan ska bli en F-3-skola och att mellanstadiet ska flyttas till Osby, med hänvisning till ekonomiska besparingar.
Skolan i Killeberg • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolflytten i Killeberg fortsätter att engagera insändarskribenterna.
Skolflytten i Killeberg fortsätter att engagera insändarskribenterna.Foto: Mikael Persson

Förslaget har röstats igenom av kommunstyrelsen trots bristande underlag och utan kalkyler som visar på alternativ eller antal sparade kronor jämfört med nuvarande organisation.

Jag är uppvuxen i Killeberg, men flyttade efter gymnasiet till Göteborg för att bli arkitekt. Jag fick mitt första jobb, träffade min sambo och blev kvar i stan. Nu har vi två små barn och bor i en lägenhet med tre rum och kök. Vårt boende börjar kännas för litet för oss och det har blivit dags att flytta till en större bostad.

Annons

Att köpa hus i Göteborg är en dyr affär, och med stigande räntor ser vi oss om efter andra alternativ. En flytt hem till Killeberg skulle ge våra barn en trygg uppväxt nära naturen, vänner och familj. Vi skulle kunna köpa ett stort hus och få en egen trädgård. Tågstationen skulle ge oss möjlighet att pendla till ett jobb på lite större avstånd. Våra barn skulle kunna cykla till kompisar, skola och bibliotek. Vänner och familj i Killeberg pratar om den lilla byskolans fördelar; tryggheten i att alla känner alla, behöriga och engagerade lärare, hög närvaro och den stora skogen att leka i. Att riva en välfungerande F-6-skola och ersätta med enbart F-3 verkar vara en mindre genomtänkt idé, som minskar viljan för småbarnsfamiljer att flytta till Killeberg.

Jag förstår att politiker måste göra prioriteringar, framförallt i ett svårt ekonomiskt läge. Men att ta beslut utan att ha presenterat alternativ och kalkyler låter förhastat och kortsiktigt. Vem kommer nu att vilja bygga på kommunens köpklara tomter? Vilken familj vill flytta till en by där det inte finns en mellanstadieskola? Hur tänker ni att Killeberg ska utvecklas och locka till sig nya invånare efter ett sådant beslut?

En väl fungerande skola är för oss en förutsättning när vi letar efter ett nytt sammanhang för vår familj. Om beslutet om en ny skolorganisation röstas igenom är Killeberg inte längre något alternativ för oss. Då flyttar vi hellre till Älmhult.

Lisa

Potentiell inflyttare till Killeberg

Annons
Annons
Annons
Annons