Annons

Klimatförändringar kräver långsiktig strategi

2023 var året då de påtagliga effekterna av extrema väderhändelser på allvar blev tydliga i Sverige.
Klimatkris • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En man klättrar ut en bil som försökte ta sig genom en översvämmad rondell i Arlöv vid den avstängda översvämmade Västkustvägen E6 utanför Malmö, i samband med regnovädret Hans i augusti.
En man klättrar ut en bil som försökte ta sig genom en översvämmad rondell i Arlöv vid den avstängda översvämmade Västkustvägen E6 utanför Malmö, i samband med regnovädret Hans i augusti.Foto: Johan Nilsson/TT

Översvämningar har drabbat samhällen och ödelagt infrastruktur, värmeböljorna har påverkat vårt jordbruk och jordskred har hotat både bebyggelse och natur.

Bland annat drabbades spannmålsskörden i Skåne av stora problem, först på grund av torka i början av sommaren och sedan av stormen Hans som orsakade omfattande översvämningar just när det var dags för skörd. Samtidigt finns det stora skillnader bland kommunerna i regionen när det gäller hur man bedriver sitt klimatarbete. Lund toppar listan över Sveriges Miljöbästa kommuner medan Perstorp ligger på plats 283.

Annons

Kommunerna spelar en central roll i att bygga upp motståndskraft och skapa hållbara samhällen. En välplanerad strategi för att anpassa sig till extremväder och föränderliga klimatförhållanden är avgörande. Men för att lyckas på lång sikt krävs det också investeringar i naturvetenskaplig kompetens, som idag saknas i många kommuner.

Naturvetenskapen ger oss verktyg för att förstå klimatförändringarna och utveckla strategier för att mildra deras påverkan. Vi behöver experter som kan analysera klimatdata, förutsäga förändringar och utforma åtgärder som är anpassade till vår lokala kontext. Extrema väderhändelser kräver omedelbara insatser, men det är av yttersta vikt att vi inte förlorar fokus på det långsiktiga strategiska klimatarbetet. Genom att integrera naturvetenskaplig kompetens och långsiktig strategisk planering kan våra kommuner ta täten i kampen mot klimatkrisen för en hållbar framtid. Den nuvarande utvecklingen måste vändas, annars är risken att klimathändelserna under 2023 bara är en västanfläkt jämfört med vad som väntar i framtiden.

”En välplanerad strategi för att anpassa sig till extremväder och föränderliga klimatförhållanden är avgörande”
Annons
Annons
Annons
Annons