Annons

Kommunen borde bekosta en muddring av Graften

Vi ska vara stolta över Kristianstads vattenrike, där många engagerade personer arbetar.
Vattenriket • Publicerad 11 mars 2023 • Uppdaterad 13 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vassrensning i Graften. Arkivbild
Vassrensning i Graften. ArkivbildFoto: Tommy Svensson

Eftersom jag är både född, uppvuxen och bor i Äspet, Åhus, och dessutom har fiskat mycket i hamnen, störs jag nu av att dykdalberna, som en gång i tiden var en viktig del i hamnområdet för förtöjning av ålakvassar och sumpar, är på väg att helt försvinna. Mitt förslag är att de helt återställs i sitt ursprungliga skick från gamla Äspetbron till spritfabriken, Åhus Absolut, som ett kulturellt inslag från den svunna tiden. Det skulle dessutom innebära ett lyft för den fina småbåtshamnen.

”Av denna farled, som för längesedan hade en stor betydelse för fiskare, bland annat min far och farfar som sålde fisk vid Lastageplatsen i Kristianstad, återstår i dag endast en rännil.”

Kristianstads fina vattenrike ska leva upp till namnet, och då kommer jag in på Graften. Av denna farled, som för längesedan hade en stor betydelse för fiskare, bland annat min far och farfar som sålde fisk vid Lastageplatsen i Kristianstad, återstår i dag endast en rännil. Jag ställer nu frågan till de styrande i Kristianstad: Varför åtgärdas inte denna? Är det markägarnas ansvar eller kommunens? Jag anser att kommunen helt ska ta på sig denna kostnad, i alla fall en muddring med en sexmeters bredd i mittfåran (10 alnar). Detta kämpade Lennart Björk för i många år med sin fina flodbåt, men till sist gav han upp, då rensningen aldrig blev av. Han fick sälja sin båt. Skandal! Nu är det en annan tid med ett mycket stort intresse bland båtägare som vill ta sig sjövägen till Kristianstad.

Annons

Jag är medveten om att dessa båda projekt (dykdalberna och Graften) kostar pengar, men om Kristianstads vattenrike ska leva upp till sitt namn, måste detta åtgärdas. Avverkningen i Kronoskogen kunde väl bidra till utgifterna för dykdalberna och muddringen. Om Kristianstads kommun är en handlingskraftig kommun, borde detta kunna stå klart till sommaren.

Ibland har jag tanken att ju större en kommun blir, desto längre tid tar det att lösa nödvändiga projekt. Jag hoppas att jag har fel.

Walter Larsson, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons