Annons

Konflikter och sämre mående på landets SIS-hem

Äntligen kommer verksamheten vid SIS-hem att ses över.
Anstalter • Publicerad 22 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bra att verksamheten vid landets SIS-hem undersöks, tycker skribenten. På bilden SiS i Hässleholm, institutionschef Sverker Göransson och Eva-Lotta, kvalitetschef.
Bra att verksamheten vid landets SIS-hem undersöks, tycker skribenten. På bilden SiS i Hässleholm, institutionschef Sverker Göransson och Eva-Lotta, kvalitetschef.Foto: Pontus Svensson

Genom massmedia har det senaste året uppmärksammats missförhållanden på flera av dessa institutioner och det är tydligen så, att flera av dem inte är så välfungerande som det vi har i Hässleholm.

SIS -hem är låsta institutioner försedda med stängsel och kan ibland påminna om fängelsemiljö. Där vistas mer än 2 300 personer varav hälften är barn och ungdomar. Dessa personer har en varierande problematik men får då bo tillsammans. En ungdom med depression eller ätstörningar får umgås med andra som kanske är intagna på grund av missbruk eller begångna våldsbrott.

Annons

Detta orsakar konflikter och sämre mående. Jag gläder mig åt att vid årets kyrkomöte uppmärksammades min motion om hur viktigt det är att svenska kyrkan utökar sin närvaro vid SIS hemmen. Svenska kyrkan har redan en bra verksamhet på fängelser och i häkten men behovet att finnas till för de intagna och personalen är stort i SIS.

Lars-Ivar Ericson (C)

”Dessa personer har en varierande problematik men får då bo tillsammans.”
Annons
Annons
Annons
Annons