Annons

Konsten är att spara!

Kerstin Ilk (S) förfasar sig i en debattartikel (5/12) över fräckheten att besluta om tillfälligt frysta bidrag för konstnärlig utsmyckning under de närmaste tre åren. Bromölla kommun hade en stabil ekonomi fram till i början av 2000-talet. Därefter har kostnaderna skenat och i mångt och mycket är det hennes eget parti som bär huvudansvaret för detta, skriver Stig Gedin, Alternativet.
Konstnärliga utsmyckningar • Publicerad 11 december 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fredrik Lindqvists utsmyckning på Vita Sand nämns av Kerstin Ilk som ett lyckat exempel.
Fredrik Lindqvists utsmyckning på Vita Sand nämns av Kerstin Ilk som ett lyckat exempel.Foto: Lasse Ottosson

Flertalet av de satsningar på utsmyckning som gjorts härleder till en tid när det fanns pengar i kommunens kassa och inköpen skedde utan upplåning. Dessutom bidrog Iföbolagen med ekonomiskt stöd för vissa kultursatsningar. Men nu råder nya tider!

Vi har nu inför 2021 ett sparbeting på 40 miljoner och borgensåtaganden gentemot de kommunala bolagen på cirka en miljard kronor. Stora investeringar står för dörren och det gäller nu att stävja utflödet av pengar till allt som ligger utanför kommunens kärnverksamheter. Och i besparingstider är inga kor ”heliga”, så inte heller de besparingar som beslutet om tillfällig frysning av konstnärlig utsmyckning innebär.

”Men vi får under en övergångstid acceptera att nedskärningar är nödvändiga för att få en kommunal budget i balans...”
Annons

Kerstin Ilk kan dock känna sig trygg! Vi har inte för avsikt att vare sig riva ner monument eller plocka ner och gömma redan genomförda satsningar på konst och kultur. Men vi får under en övergångstid acceptera att nedskärningar är nödvändiga för att få en kommunal budget i balans, såvida inte det nya styret med socialliberaler förstärkta med ytterlighetspartierna V och KD vidtar ytterligare skattehöjning än den redan beslutade inför 2021.

Stig Gerdin, Alternativet

Annons
Annons
Annons
Annons