GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Köp ekologiskt om du värnar om miljön

Vi är glada över att många konsumenter inte vill bidra till förorenade vattendrag och utrotning av bin och andra pollinerare och därför väljer ekologiska mat.
Lantbruk • Publicerad 18 februari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Köp kött och mjölk från ekologiska djur som levt sina liv i Skåne, som fått beta gräs och örter och som håller landskapet öppet.
Köp kött och mjölk från ekologiska djur som levt sina liv i Skåne, som fått beta gräs och örter och som håller landskapet öppet.
Foto: Patrik Sjöholm

Måndagen den 8 februari publicerades en ledare av Johanna Nylander om att ekologisk produktion både blundar för utvecklingen och stjälper miljön.

Nylander kan själv inte presentera någon fakta för sina påstående, utan hänvisar till en så kallad “folkbildande essä” i tidsskriften Smedjan.

Det är förundrande att kalla det innehållet för folkbildande när det inte klara ens den enklaste faktagranskning. Under 40 års tid har det ekologiska lantbruket utvecklats av oss lantbrukare, inte av politiska agendor som Nylander påstår. Drivkraften har varit att skapa ett lantbruk med omsorg för nuvarande och kommande generationer människor, djur och miljö. Tack vare det har det ekologiska lantbruket 30 procent högre biologisk mångfald, lägre utsläpp av kväve som bidrar till både övergödning och klimatkrisen samt högre kolinlagring i våra marker. Det är inga åsikter utan ren fakta.

Vi är glada över att många konsumenter inte vill bidra till förorenade vattendrag och utrotning av bin och andra pollinerare och därför väljer ekologiska mat. Tack vare det är Sverige idag ett ekoland i världsklass med en stor andel ekologisk produktion och konsumtion.

Nylander påstår att den ekologiska produktionen är omodern, men är det inte mer omodernt att fortsatt hävda att kemikalier och storskalighet kommer rädda världen?

Vi ekobönder blir ständigt utmanade och kan inte ta genvägar med kemikalier och konstgödsel, därför är innovation, nytänk och utveckling själva kärnan i ekolantbruket. Det skulle nog skribenten veta om hon besökt en ekologisk gård i närtid.

Nylander hävdar att det räcker att köpa lokalproducerad mat, om man bryr sig om miljö. Trots att lantbruket i Sverige generellt har lägre miljöpåverkan än många andra länders så är resultatet tydligt: Vi når inte miljömålen. Utsläppen ökar, biologiska mångfalden minskar och det finns fortfarande bekämpningsmedel i våra vattendrag.

Många politiker har insett att ekologisk produktion är ett bra verktyg för att nå miljömålen. Det är inte den enda lösningen, men det är en nyckelfaktor. Därför behövs det ekologiska lantbruket, och därför behövs politiska satsningar som stöttar den utveckling vi ekobönder driver.

Köp därför kött och mjölk från ekologiska djur som levt sina liv i Skåne, som fått beta gräs och örter och som håller landskapet öppet. Köp KRAV-märkt griskött där grisarna fått vara utomhus och böka i riktig jord. Köp spannmål från fält där det finns 30 procent mer pollinerare tack vare att vi vägrar kemikalier.

Köp våra grönsaker i säsong, som inte gödslats med klimatgas-utsläppande konstgödsel. Och när du kommer hem - ta hand om maten som vi lagt ner all vår tid och engagemang i att producera. På så sätt kan du bidra till att verkligen skapa en miljö och natur som vi alla vill leva i.

Marcus Lundmark, ekobonde, Lundmarks lantbruk Kristianstad

Peter Nilsson, ekobonde, Nöbbelövs gård Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.