Annons

Kör bil efter väderleken och låt bli mobilen

En intressant artikel i NSk nyligen om lastbilsolyckorna på våra skånska vägar. Och det är inte hela sanningen, tyvärr. Har själv varit yrkeschaufför i över 50 år.
Yrkestrafik • Publicerad 22 april 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten hoppas att unga chaufförer, som här, Julia Fredin kör efter väderleken och låter bli mobilen under körningen.
Skribenten hoppas att unga chaufförer, som här, Julia Fredin kör efter väderleken och låter bli mobilen under körningen.Foto: Mattias Mattisson

Och jag har sett det, kan vi säga senaste decenniet en ökad, nästan explosionsartad användning av mobiltelefonen bakom ratten. Som ni förstår drar jag inte alla chaufförer över en kam. Men detta är en generationsfråga. Den yngre gruppen av chaufförer använder sej av telefonen bakom ratten oavsett om det är jobbrelaterat eller rent privat.

För jag har sett skräckexempel där ute på vägarna, där unga killar sitter med ena benet uppe på panelen och luren i den andra handen. Och tyvärr, måste jag erkänna att arbetskollegor till mej har kört av vägen på grund av mobilen. Det räcker med en sekunds ouppmärksamhet, så kan olyckan vara framme, med förödande konsekvenser. Inte nog med att bil och släp blir skrot, så kan olyckan få mycket större konsekvenser om andra är inblandade.

Annons

Vi pratar så mycket om mobilsurfandet bakom ratten, men vi gör ingenting åt det. polisen har mycket begränsade resurser att kolla upp detta. Jag ger mej den på att om polisen hade gjort en razzia, varsomhelst, så hade statskassan sett annorlunda ut, med ett stort plus. Men detta är ett samhällsproblem, vi pratar om det men, mer blir det inte.

Och i slutändan av fenomenet, försäkringarna höjs på grund av alla olyckor. Sen en annan sak som står i artikeln, om att vissa vägar i Skåne är livsfarliga. Så kan det vara, och snösvängen framförallt halkbekämpningen har blivit sämre. Ta bara väg 117 mellan Hässleholm och Markaryd. Det saltas någon gång på kvällen, men sen framåt natten har det frusit på igen, och ingen åtgärd förrän kanske klockan fem på morgonen.

Men till sist även om det är halt så måste det sunda förnuftet ha företräde. Kör efter väderlek och ge fan i mobilen.

Erik Bergström, Stoby

”För jag har sett skräckexempel där ute på vägarna, där unga killar sitter med ena benet uppe på panelen och luren i den andra handen.”
Annons
Annons
Annons
Annons