Annons

Kransorterna uppmärksammas först när det är dags att spara

För ett antal år sedan myntades uttrycket närande och tärande med hänvisning till privat respektive offentlig sektor. Begreppet vållade starka känslor och debatt trots att det baseras på fakta, skriver Gert Warhed i Åhus.
Kransorterna • Publicerad 6 december 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristianstad Arena, en av satsningarna i centralorten.
Kristianstad Arena, en av satsningarna i centralorten.Foto: Bosse Nilsson

Samma begrepp kan appliceras på dagens kommuner där kransorterna är där de närande och centralorten den tärande. Alltsedan kommunsammanslagningen på 70-talet har kransorterna successivt utarmats på centralortens bekostnad, trots att alla i kommunen betalar samma kommunalskatt. Huvudparten av alla satsningar görs i centralorten som till exempel i Kristianstad med investeringar i rådhus, arenor, kulturkvarter och badhus för att bara nämna några. Kransorterna blir sällan uppmärksammade förrän det är dags för besparingar i form av nedläggning av skolor och bibliotek samt besparingar på gatuunderhåll, utsmyckningar och annat.

Så, kära kommunpolitiker, värna om hela kommunen. Satsningar i form av investeringar och annat kan kanske placeras även i kransorterna. Bussar och andra färdmedel går ju trots allt i båda riktningarna.

Gert Warhed, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons