Annons

Kravlös integration – styrets väg till segregation

Hässleholms integrationsstrategi, som beslutades den 16 januari för 2024, är en kvarleva från tidigare regeringars ansvarslösa invandringspolitik.
Segregation • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vapen, en automatkarbin Kalasjnikov (AK-47), från ett mordförsök på Skolgatan i Häsleholm.
Vapen, en automatkarbin Kalasjnikov (AK-47), från ett mordförsök på Skolgatan i Häsleholm.Foto: Polisen

Denna strategi ställer inga krav på individers anpassning till svenska språket och grundläggande demokratiska principer. Resultatet är tydligt: Ökad segregation och kriminalitet i utanförskapsområden.

Trots uppenbara misslyckanden fortsätter man med en föråldrad syn på integration, antagandes att alla per automatik vill anamma svenska värderingar. Denna naiva inställning, som inte kräver någon ansträngning från individen, har lett till att man förlitar sig på villkorslösa rättigheter som motivationskälla.

Annons

Sveriges integrationspolitik genomgår nu en nödvändig förändring, där individen förväntas visa framsteg, särskilt inom språk och grundläggande värderingar, för att få tillgång till våra välfärdssystem. Det är dags att Hässleholms kommun anpassar sin strategi för att spegla denna nationella förändring. Integration är en process som kräver insatser från båda håll. Samhället erbjuder möjligheter och stöd, men individen måste också visa vilja och ansträngning för att anpassa sig och bidra. Hässleholm står inför en viktig uppgift att utveckla en integrationsstrategi som stärker samhällets sammanhållning och ansvarstagande.

Tyvärr har S, M och KD inte anpassat sig till denna nya riktning och röstade fram en otidsenlig strategi. Trots vårt yrkande på återremiss fick vi inget stöd från de andra partierna att vända mot en ansvarsfull integration där motprestationer är lika viktigt som rättigheter och inte som nu helt obefintlig.

Jens Lindholm SD, 2:vice ordförande AMN (Arbetsmarknadsnämnden)

Daniel Talmid SD, ledamot AMN

Roger Olsson SD, ledamot AMN

”Individen måste också visa vilja och ansträngning för att anpassa sig”
Annons
Annons
Annons
Annons