Annons

Kristianstad kan bli så mycket bättre

Debatt • Publicerad 24 januari 2004

För oss Kristianstadsliberaler är målet med vårt politiska engagemang att öka kommuninvånarnas makt över sina egna liv.

Vi tror inte att politiker kan lösa alla människors problem. Folkpartiet liberalernas utgångspunkt i allt politiskt arbete är att ge Kristianstadsborna största möjliga frihet och makt över sina egna liv.

Annons

Många människors vardag präglas ändå av maktlöshet. Det kan till exempel gälla oron över att barnomsorgen inte fungerar, att jag själv inte får bestämma över hur jag vill ha det när jag blir gammal och sjuk eller att jag som funktionshindrad inte får mina självklara rättigheter tillgodosedda. Det kan också gälla att jag som företagare motarbetas av byråkrati och krångliga regler.

För att du skall få mer verklig makt över ditt liv måste du också få makt över de beslut som fattas gemensamt i kommunen. Detta kräver bland annat en öppnare kommun med full insyn i maktens korridorer och över vad som sker bakom kulisserna.

Vi nöjer oss därför inte med att bara vara förvaltare av stelbenta politiska strukturer. Vi folkpartister kommer att fortsätta driva på som förnyare och utmanare.

Vi kommer också i fortsättningen ha modet att ompröva etablerade sanningar och pröva stigar som aldrig trampats – allt för att kunna möta kommuninvånarnas behov och intressen i en föränderlig tid.

God ekonomi är en förutsättning för välfärden där skolan och omsorgen skall prioriteras. Ekonomisk tillväxt ökar skatteintäkterna och ger möjlighet till bättre medborgarservice och skattesänkningar.

Vi vill skapa ökad ekonomisk tillväxt genom:

attkommunen föregår med gott exempel och upphandlar sina varor och tjänster där det finns enskilda alternativ från konkurrensutsatta företag.

att aktivt stimulera kommunmedarbetare, föräldrar och andra att själva driva verksamheter, finansierade via skattemedel, inom i princip alla kommunala områden.

attsäljaSotningsbolaget och KRAB. Kristianstadsbyggen (ABK) är ett välskött bostadsbolag med en monopolliknande ställning i vår kommun. Det är därför lämpligt att sälja delar av verksamheten och att erbjuda de hyresgäster som så önskar möjlighet att få köpa sina egna lägenheter.

De pengar som frigörs genom att vi säljer bolag kan vi i stället använda till nödvändiga investeringar i till exempel skolor och äldreboende.

Annons

Kristianstads kommun kämpar med en besvärlig ekonomisk situation. Vi är därför beredda att avveckla verksamheter som inte kan räknas till kärnverksamheterna. Du har nämligen rätt att kräva valuta för skattepengarna.

Vi vill skapa en kunskapsskola för alla byggd på varje elevs individuella förutsättningar. Ingenting är så avgörande som en bra skola för att ge våra kommuninvånare livsmöjligheter.

Det är särskilt viktigt att satsa rejält på de tidiga åren i förskola/grundskola.

I samarbete med arbetslivet vill vi utöka möjligheterna till företagsförlagda utbildningar och rejäla lärlingssystem.

Vi vill stimulera fler friskolor att etablera sig i kommunen och öka de kommunala skolornas frihet att forma sin vardag, sin profil.

Folkpartiet liberalerna vill att äldreomsorgen skall byggas upp kring en äldrepeng som ger möjligheter för den enskilde att själv välja omsorgsform – äldreboende eller hemtjänst.

Vi fortsätter kampen för kommuninvånare med olika funktionshinder. De måste tillförsäkras sina lagliga rättigheter och själv få bestämma över sina liv. Allt annat är en skamfläck på kommunkartan. Vi kräver fortfarande att Agenda 22 – FN:s standardregler för personer med funktionshinder – skall förverkligas också i vår kommun.

Det flyttar allt fler invandrare till Kristianstad. Vi vill att de så snabbt som möjligt skall bli en etablerad del i vår kommun, få livschanser i sin nya hemort. För oss liberaler är det en självklarhet att varje enskild människa ska ha samma rättigheter och skyldigheter oavsett etnisk bakgrund.

Nyckeln till detta är kunskaper i svenska språket och möjligheter till jobb. Därför vill vi införa SFI-peng (Svenska för invandrare)och arbeta intensivt för att alla invandrare lär sig svenska språket så fort som möjligt efter egna förutsättningar.

Många invandrare har en personlig yrkesbakgrund som ger dem möjlighet att med fungerande svenskkunskaper ta sig in på arbetsmarknaden i stället för att tvingas till sysslolöshet och bidragsberoende.

Annons

Det demokratiska samtalet i Kristianstad måste få en nystart. Öppenhet, dialog och medborgarinflytande är redskapen för en vitalare demokrati. Vi vill därför att du använder dig av möjligheten att lägga dina egna idéer till kommunfullmäktige genom så kallade medborgarförslag.

Vi folkpartister har ett starkt väljarstöd och vill lyssna på Kristianstadsborna. Vi vill öppna upp kommunen för mer insyn. Vi vill att alla skall våga ge uttryck för sina upplevelser och önskningar.

Vi står på din sida. Det handlar inte om att urholka välfärden. Det handlar om att du och dina önskningar skall stå i centrum, att du skall veta vilka rättigheter du har mot kommunen och att vi litar på din möjlighet att ta ansvar för ditt liv.

Du är välkommen i detta demokratiska samtal för ett öppnare Kristianstad!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons