Kristianstads invånare måste rädda sin stad

Debatt ,
De som är ansvariga för den globala uppvärmnningen måste betala. Det är rättvist!, menar Lars Almström.
De som är ansvariga för den globala uppvärmnningen måste betala. Det är rättvist!, menar Lars Almström.

Miljö/ Nu kommer Miljömålsberedningen med sin slutrapport. Förhandsrapporten visar att dess ambitioner inte räcker långt: Att minska transporternas koldioxidutsläpp med 70 procent till 2030 är helt enkelt inte tillräckligt. 

Varför når utredningen inte längre? Det är faktiskt vårt, allmänhetens, fel. Vi tar inte vårt ansvar, nämligen att ge vår politiska ledning rätt opinionssignaler i klimatfrågan. 

Man kan fråga sig varför Kristianstads invånare inte handlar kraftfullt för att rädda sin stad. Vad vill vi som lever nu bli ihågkomna för i framtiden. Att vi svek?

Vetenskapen är mycket tydlig, den klimatkunniga delen av alla länders regeringar har träffat ett avtal i Paris om extrema minskningar i utsläppen, verkligheten visar tydliga tecken för den som vill se dem – i Kalifornien och Kanada i form av enorma skogsbränder, runt om i världen i form av värmerekord, torka och översvämningar – men vi gör ingenting. Och under tiden kommer hotet om flera meters havshöjning allt närmare.

  Men varför gör vi så lite? Är det för att vi inte vet vad vi ska göra? Har vi ingen bra politik att föreslå? Då kan Citizens’ Climate Lobby vara en förebild.

  Denna extremt snabbväxande klimatrörelse samlar nu 1 000 medlemmar på Capitol Hill i Washington för att träffa ALLA valda ledamöter eller deras experter och diskutera ett enda genialt klimatförslag: Stigande koldioxidskatt med full utdelning.

  Det syftar till att höja priset på bränslen och ge medborgarna kompensation för prisökningen. 

  Mer konkret: Lägg en stigande CO2-avgift på alla bränslen. Placera statens hela intäkt från avgiften i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut hela beloppet, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare. Staten får inte behålla ett öre.

  Var och en av oss kommer snart att få minst en tusenlapp mer i månaden skattefritt, samtidigt som priserna på bränslen stiger. Den som envisas med att konsumera mycket bränslen förlorar.

  De som är mest ansvariga för den globala uppvärmnningen, måste alltså betala. Det är rättvist! Men de som ställer om vinner och de största vinnarna blir alla barn och barnbarn.

  Avgiften kan starta lågt, men den måste stiga år efter år. Så får både näringsliv och allmänhet tid att ställa om. Staten måste garantera att koldioxidavgiften kommer att stiga, utan uppehåll. Alla inser då att det är bäst att minska sin användning av bränslen. Det är just denna insikt som krävs, ifall vi ska stoppa koldioxidutsläppen.

  Detta är en politik för alla partier. Marknadsbaserad. Stoppar CO2-utsläppen. Höjer inte skatterna. Tillväxten ökar. Arbetslösheten minskar. Var och en kan bestämma själv hur utdelningen används: till en elcykel, tilläggsisolering eller vätgasbil? 

  Över hela världen kommer fler och fler fram till samma förslag: Ett stigande pris på CO2. När ska vi svenskar ansluta oss? 

  Lars Almström

  Klimatsvaret – CCL Sverige

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.