Annons

Kunskap ska erbjudas av offentligt driven skola

Viktig skolgång, en förberedelse inför vuxenlivet. Skolan ska förmedla kunskap och införliva en nyfikenhet att vilja veta mer. Skolan har ett viktigt uppdrag att ge våra unga en framtidstro och ett självförtroende för att vilja utvecklas vidare i livet. Alltså ett mycket viktigt uppdrag, skriver Geine Carlströmer, Hästveda.
Skolan • Publicerad 14 december 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolan ska vara jämställd och rättvis.
Skolan ska vara jämställd och rättvis.Foto: Gorm, Kallestad

I dagens samhälle har vi fått bekanta oss med att ekonomiska resurser kallas "skolpeng" som genereras en viss summa pengar per elev. Inte så svårt att förstå.

Våra beslutsfattare har beslutat att skola ska bedrivas privat och offentligt. Men valet innebär en stor skillnad. Som privat utförare skall skolpeng även generera vinst.

”Ansvaret läggs då på det offentliga för att ge undervisning till drabbade elever. För mig är detta ett mycket olyckligt upplägg.”
Annons

Ett resultat av detta är att de privata utförare ska vara lönsamma, annars lägger man ner verksamheten. Ansvaret läggs då på det offentliga för att ge undervisning till drabbade elever. För mig är detta ett mycket olyckligt upplägg.

Min slutsats av detta resonemang är att kunskap ska erbjudas av offentligt driven skola. Risken är annars att man tullar på kvaliteten. Skolan ska vara jämställd och rättvis. Låt inte vinstintresse styra varje barns rättighet till en trygg och utvecklande skolgång.

Val av skola kan ändå bibehållas med offentligt drivna skolor.

Geine Carlströmer, Hästveda

Annons
Annons
Annons
Annons