Annons

L: Öka minimistraffet för våldtäkt

Ännu en kvinna har fått sin trygghet förstörd och sin frihet begränsad.
Denna gång var det en fruktansvärd överfallsvåldtäkt i Kristianstad där en kvinna i 25-årsåldern föll offer.
Val 2022 • Publicerad 2 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I ett påstått feministiskt land är det en skam att vi inte har rimligare straff vid upprepade grova sexualbrott, skriver insändarskribenten.
I ett påstått feministiskt land är det en skam att vi inte har rimligare straff vid upprepade grova sexualbrott, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Nu måste vi vända utvecklingen och då krävs det att både kommunen och regeringen tar sitt ansvar. Liberalerna har varit drivande i frågor som rör tryggheten i Kristianstad, men mer behöver nu göras och framförallt behöver Sverige en liberal och borgerlig regering som på allvar ser till att vi kvinnor kan röra oss fritt var vi vill, när vi vill.

Det ska vara tryggt och säkert i vårt växande Kristianstad. För att vända utvecklingen i vårt samhälle behövs tuffa tag mot människor som struntar i lagar och regler. Men vi måste också se att hårdare straff och det uthålliga arbetet går hand i hand. Vi måste satsa på det förebyggande arbetet där skolan spelar en avgörande roll samtidigt som vi riktar fokus på högre straff och direkta konsekvenser för de som berövar någon annans frihet.

”I ett påstått feministiskt land är det en skam att vi inte har rimligare straff vid upprepade grova sexualbrott.”
Annons

Därför önskar jag att övriga partier sluter upp bakom våra förslag, både lokalt och i riksdagen:

• Vi behöver fler poliser och kameror på våra gator. I väntan på att det kommer fler poliser till Kristianstad så ska vi fortsätta att satsa kommunala pengar på ordningsvakter och dessa ska ha en lokal närvaro och sätta allmänhetens trygghet i fokus. Därför föreslår vi också fler övervakningskameror på platser där brott är vanliga.

• Ljust, nerklippt och rent. Oavsett om du bor i staden, i någon basort eller på landsbygden så ska det finnas belysning runt om på olika platser för att skapa trygghet, trafiksäkerhet och en känsla av trivsel. Kommunen måste också klippa ner häckar och buskage för att öka sikten för människor som passerar. Därför behöver vi ta fram en översyn och kartläggning av otrygga stråk och därefter ska ett åtgärdsprogram tas fram.

• Öka minimistraffet för våldtäkt. Minimistraffet för våldtäkt har varit oförändrat sedan brottsbalken infördes 1962. Straffskalan behöver uppdateras. Du ska inte komma lindrigt undan om du väljer att begå den grövsta formen av sexualbrott.

• Bort med strafftak och mängdrabatt. Rabatt ska du kunna få när du handlar, men inte när du begår ett brott. Det finns idag spärrar i vår lagstiftning som sätter maxtak för hur höga straff som domstolen kan utdöma vid upprepad brottslighet. I realiteten innebär detta att en våldtäktsman som har begått några våldtäkter inte har något att förlora på att begå några till.

I ett påstått feministiskt land är det en skam att vi inte har rimligare straff vid upprepade grova sexualbrott. Liberalerna kommer alltid att stå på brottsoffrens sida och kommer skyndsamt att verka för en trygg kommun och en mer anständig lagstiftning.

Henny Tillberg (L), Riksdagskandidat och kandidat till Kristianstads kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons