Annons

Långa bygglovstider ger sämre service

Under flera års tid har det varit för långa handläggningstider i Kristianstad kommun. Inte minst visar fjolårets näringslivsundersökning detta, utifrån företagarnas omdöme.
Socialdemokraterna • Publicerad 10 maj 2022 • Uppdaterad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vägen till bygglov är för lång i Kristianstad, vilket resulterar i att det på sikt kan betyda att företag väljer andra kommuner att etablera sig i, skriver debattörerna.
Vägen till bygglov är för lång i Kristianstad, vilket resulterar i att det på sikt kan betyda att företag väljer andra kommuner att etablera sig i, skriver debattörerna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vi i S-gruppen i Byggnadsnämnden har flera gånger yrkat på att fler resurser behöver tillföras, men detta har styret med ordförande i spetsen gett kalla handen.

Att kommunen inte håller den lagstadgade tiden om tio veckor, ger ett antal negativa konsekvenser.

Annons

Detta resulterar i att avgifter reduceras och att den generella servicenivån angående bygglovshantering sjunker. På sikt kan detta leda till att företag etablerar sig i andra kommuner.

En interpellation i detta ämne ställdes till ordförande redan för två år sedan, då vi Socialdemokraterna såg att problem med hanteringen av bygglov ökade.

Därefter har vi inte sett ett enda politiskt initiativ för att få ner handläggningstiderna, vilket vore på sin plats!

”För ett par veckor sedan, fick vi informationen om att handläggningstiderna tenderar att öka och att tillgängligheten till handläggare kommer att begränsas. Nu måste något konkret göras!”

För ett par veckor sedan, fick vi informationen om att handläggningstiderna tenderar att öka och att tillgängligheten till handläggare kommer att begränsas. Nu måste något konkret göras!

Därför lämnade vi på förra sammanträden in ett initiativärende. Vi vill att förvaltningen får i uppdrag att undersöka hur kommuner som håller handläggningstiderna jobbar. Detta för att undersöka hur vår kommun kan bli mer effektiva gällande bygglovshantering. Vi föreslog vidare att förvaltningen skall äska 1 000 000 av kommunstyrelsen för en ordentlig genomlysning av verksamheten.

I vår värld borde detta initiativ tagits av det politiska styret redan får två år sedan, men inget har hänt.

På tisdagens kommunfullmäktige kommer en interpellation till ordförande i detta ämne – nu är det dags för styret att visa handlingskraft och inte längre stoppa huvudet i sanden!

Vi hoppas verkligen att man tar vårt initiativärende på allvar och inte stoppar det långt inne i skrivbordslådan!

För S-gruppen i Byggnadsnämnden

Fredrik Winberg, vice ordförande

Annons

Jan Lindelöf

Bengt Ringdahl

Cecilia Burburan-Borsch

Britt Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons