Annons

Låt de minsta städa upp vårt skräp

Skräpet som slängs på marken försvinner inte. Därför måste fler göra mer och våra barn har en nyckelroll.
Håll Sverige Rent • Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fimpen är det överlägset vanligaste skräpet.
Fimpen är det överlägset vanligaste skräpet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu blottas det som dolts under vintern. Och det är inte vackert. Fimpar, plastpåsar, batterier, plastkorkar, glasflaskor, plastsugrör, ja listan är lång. Trots att fler och fler blir medvetna om att vår miljö måste värnas är det som att varje vår bjuder på en repris av året innan.

I år är det 15:e året vi på Håll Sverige Rent anordnar kampanjen Skräpplockardagarna. Målet är högt: Vi siktar på att 900 000 barn och unga minst en gång under mars-maj plockar skräp.

Annons

Syftet med kampanjen är att påverka nedskräpning på lång sikt genom att lägga en grund för bra värderingar och beteenden redan i tidig ålder. Tanken är inte att barn ska plocka skräp för att städa, utan som en pedagogisk aktivitet för att lära sig om skräp och att inte skräpa ner. När de dessutom ser snabbt resultat lär barn sig att deras handlingar kan påverka till det bättre. Den ökande medvetenheten och engagemanget leder också till ändrade beteenden och attityder.

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen och påverkar både vårdnadshavare och andra närstående. Många är de barn som med rätta ifrågasätter hur vi vuxna beter oss. Vi gör därför klokt i att lyssna på barnen om hur de vill att deras närmiljö ska se ut.

Och vi gör klokt i att ha koll på grundläggande fakta vad gäller skräp. Som att det i våra hav flyter runt mer än 150 miljoner ton plast. Och det bara fylls på. Varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton. Globalt uppskattas 80 procent av skräpet i havet komma från land.

Fimpen är det överlägset vanligaste skräpet. I de större tätorter där skräpmätningar görs är nästan 65 procent av allt skräp fimpar. Snus kommer på andra plats med 14 procent. Nästan 70 procent av allt skräp på stränder är plast.

Skräpet har en mängd negativa konsekvenser för djur och natur. I havet är det framförallt plasten som är problematisk för sjöfåglar och vattenlevande djur eftersom de kan trassla in sig i den eller tro att plasten är mat. När deras magar fylls av plast istället för riktig mat kan de svälta ihjäl. Forskning visar att över 800 arter som lever i eller nära vatten påverkas negativt av skräpet i havet.

Djur på land kan också skadas av skräp. Aluminiumburkar som hamnar på åkrar strimlas sönder vid skörden och kan hamna i foder som sedan skadar kor allvarligt. Glassplitter och andra vassa föremål kan också drabba djur.

”Vill vi på allvar bli av med allt skräp är det klokaste vi kan göra att låta våra barn lära sig mer om skräp.”

Nu till sommaren kommer EU:s engångsdirektiv för plast att träda ikraft. Ett antal produkter som engångsbestick, tops, plastsugrör och tallrikar i engångsplast förbjuds. Det är bra men mycket mer måste göras om plast snarast ska förflyttas till historiens skräphög.

Vill vi på allvar bli av med allt skräp är det klokaste vi kan göra att låta våra barn lära sig mer om skräp. Vi vill därför uppmana alla kommuner, pedagoger och vårdnadshavare att erbjuda barn möjligheten att delta i Skräpplockardagarna, som dessutom är en av de mest corona-säkra aktiviteterna i år. Ska vi få en bättre miljö är det med hjälp av våra barn vi har störst chans att lyckas. Låt dem därför tidigt lära sig om skräp och var det hör hemma.

Annons

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons