GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte ett överstatligt EU styra skogspolitiken

Oavsett vilken regering vi får den närmaste tiden så måste den med kraft motsätta sig den klåfingrighet som EU visar.
Centern • Publicerad 10 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I ett utkast om ny skogsstrategi för EU finns exempel på bestämmelser som hotar svenskt skogsbruk.”
”I ett utkast om ny skogsstrategi för EU finns exempel på bestämmelser som hotar svenskt skogsbruk.”
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vi är många som vid olika tillfällen suckat över hur EU kommit med bestämmelser som handlat om detaljer istället för att helhjärtat ägan sig åt de stora frågorna om fred, miljö och brottsbekämpning.

Det har handlat om gurkors storlek morkullejakt och så vidare.

Nu gäller det betydligt större saker och ser vi inte upp nu så kommer EU att styra den svenska skogspolitiken.

”Det är förvånande att EU inte har större tilltro till svenskt skogsbruk som sedan mer än 100 år har lagar om skogsbruk och ansvarsfulla skogsägare som tar vara på skogens resurser.”

I ett utkast om ny skogsstrategi för EU finns exempel på bestämmelser som hotar svenskt skogsbruk.

Där nämns förbud mot kalhyggen, regler om vad skogsägaren ska göra med de rötter och stubbar som finns kvar efter avverkning och det anges även vilka produkter som träd kan användas till.

Det är förvånande att EU inte har större tilltro till svenskt skogsbruk som sedan mer än 100 år har lagar om skogsbruk och ansvarsfulla skogsägare som tar vara på skogens resurser. Genom certifiering och andra åtgärder har den biologiska mångfalden gynnats och skogen som kolsänka bidrar till ett bättre klimat.

Oavsett vilken regering vi får den närmaste tiden så måste den med kraft motsätta sig den klåfingrighet som EU visar när det finns planer på överstatlighet istället för att respektera den nationella skogspolitiken.

Lars-Ivar Ericson (C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.