GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte skogens resurser ruttna bort

Skogen skulle kunna göra oss självförsörjande på biobränsle. Ska vi då låta den stå orörd för några trädkramares skull? Och förmultna och avge metangas?
Biogas • Publicerad 3 februari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skogen kan utnyttjas bättre.
Skogen kan utnyttjas bättre.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det finns de som på fullt allvar, menar att skogen inte räcker till satsning på biobränsle, med hänvisning till diverse ofullständiga fristående rapporter. Upplysningsvis: vår svenska skog har haft tillväxt, bland annat. på grund av att återplantering skett. I dag är skogsbeståndet det dubbla mot för hundra år sedan.

Skogstillväxten ökar med ca 20 procent varje år trots avverkning. Precis som i Sverige, jorden blir allt grönare.

Den brasilianske dokumentärfotografen Sebastião Salgado har redovisat resultatet av ett trädprojekt i Amazonas, där han, vid återkomst till sin föräldragård fann området totalexploaterat. Varken träd eller biologisk mångfald återstod. På tio år, efter massiv återplantering, hade träden och den biologiska mångfalden återvänt.

Flera statliga och vetenskapliga rapporter har under åren visat att metanol som drivmedelsersättare för bensin och diesel är det bästa alternativet. Och som gör oss självförsörjande på drivmedel. Infrastrukturen finns ju redan. Vikten av ”nödvändig insikt” kan inte nog understrykas. Att vi ska använda våra kunskaper för nödvändig samhällelig produktion. Ska vi då låta skogen stå orörd för några trädkramares skull? Och förmultna och avge metangas? Rätt utnyttjad för vår samhälleliga hushållning räcker skogen för normal avverkning gott och väl. Och spillet, grot, från normal avverkningen räcker för drivmedel åt den svenska fordonsflottan. Drivmedel helt klimat och miljöneutralt. Naturligtvis ska denna samhälleliga produktion balanseras mot skyddsvärda områden. Men i dag exploateras de sista orörda delarna av landet för vindkraftparker, med allt vad det innebär.

Så, vad är alternativet om skogen ska stå outnyttjad? Att allt ska gå med elektricitet? Då kommer det krävas minst 60 procent mer elproduktion.Dagens elöverskott från de Norrländska älvarna kommer att slukas av miljövänlig stålproduktion, batteritillverkning och serverhallar med mera. Bara för vätgasproduktion som ersättning för koks vid reduktion åtgår el motsvarande två kärnkraftverk. För batteritillverkning nästan ett halvt kärnkraftverk.

Och av de multinationella bolagens serverhallar åtgår stora mängder el. Ur vilken de hämtar sina profiter som sedan försvinner långt bortom räckhåll. Bara för att ladda alla elbilar om dessa ska ersätta fordonsflottan fullt ut kommer ytterligare el motsvarande två kärnkraftverk att behövas. Om vi nu ska tala om valfrihet?

Bo Samuelsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.