Annons

Låt oss återgå till det starka samhället!

Efter har läst ledaren i Kristianstadsbladet den 19 mars och hyllningarna till småföretagarna, med all rätt, men inte en stavelse om alla löntagarna som kommer att drabbas minst lika hårt, funderar Jerzy Michalski , Bromölla över marknadsliberalismen.
Politik • Publicerad 8 april 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén har inga positiva siffror att rapportera coronapandemins spår.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén har inga positiva siffror att rapportera coronapandemins spår.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad hade hänt om regeringen ställt upp på dessa marknadsliberala tankar där man alltid förespråkar sänkt skatt som lösningen på alla samhällsproblem. Nu vill näringslivet få hjälp i form av olika krispaket som regeringen ska ställa upp med, vilket också kan ske tack vare att regeringen fört en ansvarsfull ekonomisk politik och har en låg statsskuld och inte prioriterat skattesänkningar. Avskaffande av värnskatten som ingick i 73-punktsavtalet, är inget som regeringen var stolt över, varför inte återinföra värnskatten i dessa kristider.

”Men i ett läge när Volvo valt att ­permittera 20 000 anställda – vilket ­staten betalar för – vill företaget dela ut 9,5 miljarder kronor till aktieägarna.”

Men i ett läge när Volvo valt att ­permittera 20 000 anställda – vilket ­staten betalar för – vill företaget dela ut 9,5 miljarder kronor till aktieägarna. Det är inget annat än en skandal eller är det så ska fungera i det marknadsliberala samhället?

”Faktum är att mitt i den svåraste krisen i modern tid ser vi nu hur det starka samhälle som Löfven ofta brukar tala om står på tårna för att både klara människors hälsa och jobb.”
Annons

Faktum är att mitt i den svåraste krisen i modern tid ser vi nu hur det starka samhälle som Löfven ofta brukar tala om står på tårna för att både klara människors hälsa och jobb. Staten är ekonomiskt stark men samhällets krisberedskap har visat sig ha en del brister efter åratal av just-in-time-filosofi och privatiseringshysteri.

Låt oss återgå till det starka samhället som innebär skatt efter bärkraft.

Jerzy Michalski

Bromölla

Annons
Annons
Annons
Annons