Annons

Lätt att hinka skit på offentliganställda

Läser i härvarande och i annorstädes varande tidningar diverse insändare och debattartiklar. De representerar en stor bredd. Det fria ordet ska med rätt prisas!
Ödmjukhet • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vad är mitt eget bidrag till mänsklighetens bättre?”, tycker skribenten att andra allvetande skribenter ska fråga sig.
”Vad är mitt eget bidrag till mänsklighetens bättre?”, tycker skribenten att andra allvetande skribenter ska fråga sig.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En hel del guldkorn vaskas fram när personer med fackkunskap belyser och ger perspektiv inom sina respektive ämnen. Andra tyckare är mera generella och några åter rent av allkunniga och obegränsade vad gäller tilltron till den egna förmågan att utifrån sina egna kvasifilosofier kunna analysera och leda i slutsats.

Tänk vilken lycka att alltid sitta på facit! Att ha en sådan tilltro till sin egen förmåga att utan tvekan och minsta tillstymmelse till ödmjukhet alltid kunna peka på det som är fel – oftast utan att tala om vad som är rätt. Tankarna leder till Delfi eller Van Morrison som sjunger ”Please tell me something that I don’t know”.

Annons

Var och en äger sin sanning. Utan att den därför i realiteten behöver vara sann. Var och en lycklig i sin tro. Och även blinda hönor kan hitta korn – det sägs vara sant. Och alla har rätt att tycka vad de vill. Dock kan det vara klädsamt att tillägna sig själv ett litet uns av ödmjukhet. Vad är mitt eget bidrag till mänsklighetens bättre? Särskilt lätt är det att ”hinka skit” på offentligt anställda. Vad och varför blir det bättre och billigare om firma ”Rög och Mög” tar över lagstadgat kommunalt tillsynsansvar?

Kenneth Liedman

Opålitlig sanningsägare

”Och även blinda hönor kan hitta korn – det sägs vara sant.”
Annons
Annons
Annons
Annons