Annons

Legalisering av cannabis vapen mot gängvåldet

Sverige är ännu en gång omskakat. Denna gången efter en skjutning av en man, en pappa, som blev skjuten framför sin tolvårige son. Pappan hade ingen koppling till gängkriminalitet.
Cannabis • Publicerad 19 april 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Filip Hejazi är ordförande för Liberala ungdomsförbundet Östra Skåne och vill legalisera cannabis.Foto: Privat

Det som hände är fruktansvärt hemskt. Det är helt förståeligt att folk inte känner sig trygga längre när sådant sker. Politiker lovar som vanligt att göra allt för att bekämpa våldet, men inget händer. Gängen har byggt denna brutalitet på berg av pengar. Pengar som kommer in från en aggressiv narkotikahandel.

Repressiva straff, på egen hand, kommer inte att stoppa gängens dödliga våld. Vill man strypa gängens pengaflöde måste man stoppa deras kontroll av den vanligaste narkotikasortern som säljs i Sverige. Vill man göra gängen fattiga bör man legalisera cannabis.

Annons

Enligt narkotikastrafflagen är eget bruk av narkotika och innehav för eget bruk i de flesta fall, beroende på mängd och art av narkotika, ett ringa narkotikabrott.

Det rör sig alltså om brott där ingen utom brukaren själv skadas direkt. Ett missbruk i sig är ett straff nog - brukarna behöver inte straffas i rättslig mening också. I flera avseenden är cannabis mindre farligt än alkohol. I en studie som forskare vid University of Colorado Boulder gjort framkom det att alkohol är mer skadligt för hjärnan än vad marijuana är.

Tidskriften the Lancet skriver om hur alkohol är långt farligare än cannabis, både vad gäller för andra och brukaren själv. Utifrån detta kan man ställa sig frågan: Varför ska bruk av narkotika kunna leda till fängelse när bruk av alkohol är mer skadligt för omgivningen?

Ett annat argument för legalisering av cannabis är de enorma samhällskostnaderna som uppstår relaterat till narkotikabrott. För ringa narkotikabrott kan man dömas till upp till sex månaders fängelse. Att förvara människor i fängelse är väldigt dyrt. Enligt Kriminalvården kostar det ungefär 3 800 kronor per person och per dygn.

De pengarna skulle kunna användas till något helt annat, något som gynnar samhället. Även Polisen skulle kunna ägna sig åt andra uppgifter, som att utreda den här skjutningen som skakade om hela Sverige häromdagen.

Den olagliga cannabis som säljs idag är oerhört farlig eftersom det inte finns några regleringar. Om det hade varit lagligt att sälja cannabis hade staten kunnat reglera det, vilket hade gjort det mycket mer säkert att röka på. I andra länder där man har gjort detta, bland annat i Kanada, har man sett positiva resultat: Narkotikarelaterade brott och dödsfall har minskat drastiskt.

Dessutom har gängens inkomst halverats bara på några år, samtidigt som detta har skapat nya jobb och mer skatteintäkter till staten. Många svenska politiker har en märklig och inhuman uppfattning om att man ska straffa folk som använder droger och istället för att hjälpa dem. Det anser jag är att sopa det verkliga problemet under mattan.

Genom legalisering krossar vi gängens kapital samtidigt som vi ökar skatteintäkterna till staten. Det leder även till att Polisen kan lägga resurser på allvarligare brott. Den som lider av missbruk kan få tillgång till säkrare droger och hjälp. Vi har bevis på att detta funkar. Det är dags för politikerna sluta vara trångsynta; legalisera cannabis som vapen mot gängvåldet.

Filip Hejazi

Ordförande för Liberala ungdomsförbundet Östra Skåne

”Vill man göra gängen fattiga bör man legalisera cannabis.”
Annons
Annons
Annons
Annons