Annons

Liberalerna tar ansvar i en prövande tid

Våra viktiga medarbetare inom vården gör sitt yttersta för att såväl vårda som rädda liv, varje dag. I tider av kris behöver vi säkerställa att vården och samhället i stort fungerar. Liberalerna är med och tar ansvar för en välfungerande vård och ekonomi på både nationell, regional och lokal nivå. Vi arbetar aktivt för att både ge sjukvården och de bästa förutsättningarna att klara pandemin och att mildra de ekonomiska effekterna, skriver partiets finanspolitiska talesperson Mats Persson och regionrådet Gilbert Tribo.
Coronakris • Publicerad 3 juni 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Covid-19-behandling på Ystads lasarett.
Covid-19-behandling på Ystads lasarett.Foto: Mark Hanlon

Sedan krisen utvecklats har näringslivet tagit stora smällar, samtidigt som flera skåningar blivit av med sina jobb. Låt oss illustrera: konkurserna ligger på de högsta nivåerna sedan början på 00-talet. Nästan 2 100 personer varslade under april i Skåne och det motsvarar topparna under finanskrisen 2008/09. Hårdast drabbade branscher är detaljhandel, tillverkningsindustri och hotell och restaurang. Arbetslösheten fortsätter öka kraftigt, men nästan 37 000 permitterade i Skåne bidrar till att hålla ner arbetslösheten. Om permitteringarna lagts ovanpå arbetslösheten hade den stigit från 10,3 procent i april till 16 procent.

”Genom kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter och möjlighet till korttidspermittering ges näringslivet bättre förutsättningar.”

Tack vare krispaketen som Liberalerna, Centerpartiet och regeringen presenterat ges företagare som enskilda individer bättre förutsättningar att klara av krisen ur ett ekonomiskt perspektiv. Genom kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter och möjlighet till korttidspermittering ges näringslivet bättre förutsättningar.

Annons

Vi förstärker även den offentliga sektorn som också genomgår en prövande tid. Hittills har våra regioner och kommuner fått 20 miljarder kronor. Nyligen kunde Liberalerna tillsammans med Centerpartiet och regeringen presentera ytterligare sex miljarder som ska satsas på våra regioner och kommuner, där Region Skåne förväntas få ytterligare 400 miljoner kronor. Genom detta kan bland annat hälso- och sjukvården förstärkas ytterligare, och ge medarbetarna inom vården ännu bättre förutsättningar för att hantera covid-19 pandemin.

”Det kommer en tid även efter krisen, då behöver vi starta om ekonomin, stärka näringslivet och rädda jobben så att effekterna blir så milda som möjligt.”

Liberalerna tar ansvar i prövande tider och gör vårt yttersta för att förstärka vårt näringsliv, våra regioner och kommuner samt civilsamhället. Det kommer en tid även efter krisen, då behöver vi starta om ekonomin, stärka näringslivet och rädda jobben så att effekterna blir så milda som möjligt.

Men fram till dess så håller vi i och vi håller ut och fortsätter att ta vårt individuella ansvar för att se till att hälso- och sjukvården ges de allra bästa förutsättningarna.

Vi håller huvudet kallt och händerna rena.

Mats Persson (L)

Finanspolitisk talesperson och riksdagsledamot

Gilbert Tribo (L)

Gruppledare och regionråd i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons