Annons

Livsfarligt och okunnigt om antidepressiva medel

De många besvärliga biverkningarna som antidepressiva läkemedel för med sig har aldrig mörklagts. Bipacksedlarna är ofta två armlängder långa. Har inte hunnit läsa boken du nämner, men tack för tipset, ska ge mig på den.
Läkemedel • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att krasst konstatera att antidepressiva har biverkningar och därför inte borde användas är är grovt ogenomtänkt, för ska man verkligen ge upp försöken att behandla ett livshotande sjukdomstillstånd på grund av att det förekommer biverkningar?”, undrar skribenten.Foto: LUDVIG THUNMAN

Svar på insändaren ”Problemen med antidepressiva medel”

Har själv cirka 30 års nära observation av farmakologins utveckling, och kan konstatera att din ingång och och slutledning gällande problemen haltar.

Annons

Farmaceutiska mediciner följer samma tumregel alla andra mediciner, du ger något för allt du får. Ju mindre forskarna vet om sjukdomen och hur illa du är drabbad bestämmer graden av eftergifter.

Det handlar alltså mer om att byta ut vissa av dina besvär mot en serie andra som är lättare att hantera.

Men att krasst konstatera att antidepressiva har biverkningar och därför inte borde användas är är grovt ogenomtänkt, för ska man verkligen ge upp försöken att behandla ett livshotande sjukdomstillstånd på grund av att det förekommer biverkningar?

Problemet ligger i okunskap inom vetenskapen, i samhället, hos dem som tar medicinen, samt i vissa tragiska fall hos de som föreskriver dem. Speciellt inbillningen om att hjärnan är enkel. Den behöver flera månader på sig att hantera påverkan, och först efter lång tid kan man skönja några slutsatser.

Att medicinerna används nonchalant och byts ut med ett par veckors intervall är direkt kontraproduktivt och skapar mycket av stigmat och rädslan som driver motståndet mot användning. Det som behövs är forskning kring det lilla vi vet.

Behandling genom ect (elbehandling) förekommer flitigt inom psykiatrin. Elchocksbehandling, som resulterar i olika grader av minnesförlust. Varför används det? Jo, för att alternativet är värre. Samma gäller för dessa läkemedel.

Uppmaningen som borde skickas ut är att vissa psykiska sjukdomstillstånd är barbariskt svåra att leva med. Självmorden i Sverige snuddar på 1 300 fall per år. (ett samband som däremot ofta ignoreras). Alltså antidepressiva bör inte användas mot klimatångest eller när aktiekursen faller, men att förkasta en typ av läkemedel som håller många vid liv och inte samtidigt presentera ett fungerande substitut är ett tecken på att man inte observerat hela problematiken, samt att man spär på rädsla och stigmatisering.

Sedermera bör även sambandet psykisk sjukdom och sjukt samhällsklimat lyftas, men det är ju en annan diskussion. Ska som sagt läsa boken, kanske får den mig att förkasta min livsuppehållande medicinering. Vi får se!

Brukare

”Ska som sagt läsa boken, kanske får den mig att förkasta min livsuppehållande medicinering. Vi får se!”
Annons
Annons
Annons
Annons