GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Livsglädjen är tillbaka!

En ny fräsch kvinnoskulptur, Livsglädje, placerades 1950 på sin nuvarande plats i Åhus, precis norr om en då välskött slottsliknande byggnad, skriver lokalhistorikern Kenth Olsson om kvinnan som nu är tillbaka.
Skulptur • Publicerad 28 juni 2020 • Uppdaterad 28 juni 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Juni 2018.
Juni 2018.
Foto: Kenth Olsson
Juni 2020.
Juni 2020.
Foto: Kenth Olsson

Så for tiden och år blev till årtionden. För bara några år sedan stod den tidigare stolta Annamodeller-villan i sorgligt förfall. Den forna så undersköna Livsglädje knäade sliten och förkalkad efter närmare 70 år av vattenstril över sig själv.

Så for tiden ytterligare något år. Då köpte The Absolut Company den nedgångna slottsliknande villan och påbörjade en totalrenovering av den till nu välbekanta Absolut Home. Kommunen beslutade samtidigt restaurera den uppskattade men ack så tilltufsade kvinnoskulpturen, lät även renovera damens lilla damm och snygga till miniparken.

Resultatet är en fröjd för ögat! Stort tack The Absolut Company och Kristianstads kommun. Miniparkområdet är redan i uppskattad folkmun döpt till Absolut Livsglädje!

Kenth Olsson

Åhusbo och lokalhistoriker

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.