Annons

M: Nu förstår vi varför SD:s röda linjer togs fram

Grattis Bromölla till en ny form av (S)amstyre som bygger på ett stöd från SD.
Förhandling • Publicerad 5 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man skulle kunna tro att S med stöd av SD anser att Bromölla är en rik och framgångsrik kommun, skriver debattörerna.
Man skulle kunna tro att S med stöd av SD anser att Bromölla är en rik och framgångsrik kommun, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid fullmäktigemötet den 28 november 2022 utsågs ordförandena i kommunstyrelsen. Känt var att S och V ville bilda styre med stöd av C och L.

Känt var att Moderaterna och Alternativet ville avskaffa posten som oppositionsråd då det saknas pengar för ett påhittat ”råd.” Detta framfördes av Moderaterna och om det inte avslogs så borde enbart oppositionspartierna få rösta på den som skulle företräda dem.

Annons

Då äntrade Magnus Persson (SD) talarstolen och krävde att hela fullmäktige, det vill säga även styret, skall rösta fram vilken de ville ha som oppositionsråd. Vi var många som blev förvånade över detta krav från SD i att styret skulle rösta fram oppositionsrådet. Röstningsresultatet blev som förväntat att flera ledamöter från samstyret (S, V, C och L) röstade på SD:s kandidat och nu har vi fått Filip Persson (SD) i en specialdesignad, högavlönad och nyskapad roll som ”Oppositionsråd”. Att hoppas på att Filip Persson (SD) gör som Moderaterna hade beslutat vid en eventuell ”valvinst” att omedelbart avsäga sig uppdraget är troligtvis att hoppas på för mycket.

Nu har vi ett högt arvoderat ”Oppositionsråd” som oppositionen inte vill ha men som samstyret tillsammans med SD vill ha. Det finns ingen arbetsbeskrivning för ”Oppositionsrådet” så då spelar det kvitta vad ”Rådet” gör eller inte gör. Likt Sölvesborgs tidigare kommunalråd kan Filip Persson enbart gå runt hos andra som verkligen utför ett arbete till nytta för någon annan.

”Syftet med förhandlingarna var inte någon gång tänkt att åstadkomma ett majoritetsstyre och en förändringsresa. Det var enbart ett förhandlingsspel som resulterade i att SD nu har fått sin betalning i form av ett välavlönat ”Oppositionsråd” som ska stödja det nya styret.”

Nu vet vi varför våra förhandlingar bröt ihop och varför de röda linjerna togs fram. Syftet med förhandlingarna var inte någon gång tänkt att åstadkomma ett majoritetsstyre och en förändringsresa. Det var enbart ett förhandlingsspel som resulterade i att SD nu har fått sin betalning i form av ett välavlönat ”Oppositionsråd” som ska stödja det nya styret. Känner vi igen mönstret i dagens populistiska värld att ett svikligt beteende belönas med en god avkastning.

Man skulle kunna tro att S med stöd av SD anser att Bromölla är en rik och framgångsrik kommun, har en stor inflyttning, mycket låga avgifter och en mycket låg skatt. De anser tydligen att några miljoner i extra kostnader för ett påhittat och icke önskat ”Oppositionsråd” ryms enkelt i kommunens penningstinna kassa. Vi har ju fått ett ”Oppositionsråd” och vi ska vara glada över att vi i vår lilla kommun har råd med att avlöna ytterligare en politiker. Vem bryr sig om att vi imorgon måste avskeda personal i omsorgen eller i skolan, inte Filip Persson.

Samstyret med stöd av SD vill ha detta ”Oppositionsråd” och frågan är om våra skattebetalare vill ha det och ska de acceptera det för ”vad fan får de för pengarna”? Jo, ett nytt svindyrt ”skyltfönster” enbart för en man som ska betalas av många.

Ho, ho skrattar tomtefar och vår julhälsning och vårt nyårslöfte till er alla i Bromölla är att vi inte kommer gå med på en krona i besparingar under mandatperioden om den inte först tas ifrån ”Oppositionsrådets” höga arvode.

Mikael Efverman och Joachim Bengtsson, Moderaternas förhandlingsgrupp

Annons
Annons
Annons
Annons