Annons

M och KD: Ska ni skära igen i omsorgen?

Hur blir det nu Peter Johansson och Christian Borglund Kan ni lova att inte en gång till skära ner på äldreomsorgen när nya statsbidrag kommer?
Socialdemokraterna • Publicerad 3 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om vi är överens om att äldreomsorgen måste prioriteras, så måste det som beslutas nationellt bli verkstad lokalt.
Om vi är överens om att äldreomsorgen måste prioriteras, så måste det som beslutas nationellt bli verkstad lokalt.Foto: Martina Holmberg / TT

Vi läser att M och KD vill satsa mer på äldreomsorgen, närmare bestämt 4 miljarder redan i år. Det är naturligtvis välkommet med mer resurser till äldreomsorgen, om det tycks alla partier vara överens. I ord. Den väsentliga frågan att ställa är vad det betyder i praktiken.

I den S-ledda regeringens budget för i år finns just en äldreomsorgssatsning på 4 miljarder. För Kristianstads kommuns del innebär det ett tillskott på 38 miljoner kronor. Det är pengar som kan göra verklig nytta i äldreomsorgen. Innebar det nu att äldreomsorgen fått 38 nya miljoner i vår kommun? Svaret är dessvärre nej! Det av moderaterna och kristdemokraterna på riksplanet nu nymornade intresset för äldreomsorgen har inte nått fram till partikollegorna i Kristianstad.

Annons

För hur var det nu med de 38 miljonerna till äldreomsorgen? Jo, visst har de tilldelats omsorgsnämnden, men först efter det att den nämnden tvingats spara in 21 miljoner på äldreomsorgen. Av regeringens satsning på äldreomsorg blev det alltså 17 miljoner kvar, mindre än hälften av det som var avsett! Så var det med den prioriteringen av det moderatledda styret i Kristianstad.

Det nu M och KD presenterar som en satsning är dessutom bara ett tillfälligt tillskott, vilket har sina begränsningar. När stödet försvinner efter tre år, vad händer då? Kommer Peter Johansson att höja skatten? Men visst kan de här extra statsbidragen göra nytta. En fråga som M och KD nu vill prioritera med sin satsning är en ökad medicinsk kompetens. Det ser vi också gärna!

”När stödet försvinner efter tre år, vad händer då? Kommer Peter Johansson att höja skatten?”

Så här beskriver omsorgsförvaltningen i sin årsberättelse för 2020 situationen för bland annat sjuksköterskor: ”Bristen på legitimerad personal är fortfarande påtaglig och det är svårt att rekrytera och behålla medarbetare.” Vi vågar påstå att förutsättningarna att arbeta med just det hade varit avsevärt bättre om hela det extra statliga stödet om 38 miljoner kronor kommunen fått i år också hade använts fullt ut, och inte som nu täckt upp för en nerskärning på 21 miljoner kronor först. Eller vad tror Peter Johansson, M, och Christina Borglund, KD? Och vad är det som säger att ett ytterligare extra statligt stöd i enlighet med era partiers förslag kommer att användas för de ändamål de är avsedda?

För oss socialdemokrater hänger det ihop, det som beslutas i riksdagen och det vi gör i en kommun. Det går inte att ha en högstämd retorik i riksmedia och sedan göra något annat i en kommun. Om vi är överens om att äldreomsorgen måste prioriteras, så måste det som beslutas nationellt bli verkstad lokalt. Annars blir det ju bara luft och munväder. Så, hur blir det nu Peter Johansson, M, och Christian Borglund, KD? Kan ni lova att inte en gång till skära ner på äldreomsorgen när nya statsbidrag kommer?

Anders Tell, oppositionsråd (S)

Kristina Lindbåge, vice ordförande, Omsorgsnämnden (S)

Annons
Annons
Annons
Annons