Annons

”Man kan liksom inte kalla upp chefen för SVT till riksdagen varje gång en politiker tycker att ett program är dåligt”

I jourhavandespalten den 25/2 hävdar Erik att det var fel att kulturutskottet avslog Sverigedemokraternas begäran att kalla upp mediechefer för att diskutera ett radioprogram och ett tv-program som SD-företrädarna inte gillade. Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet svarar.
Media • Publicerad 26 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christer Nylander (L) ordförande i kulturutskottet.

Som ordförande i kulturutskottet är jag ytterst ansvarig för hur frågan hanterades. För min del var det aldrig någon tvekan om att detta var att passera en gräns för vad som är acceptabelt. I Sverige gör vi inte så. Vi har en lagstiftning och ett regelverk om hur media granskas. Detta regelverk är det politiker som fattar beslut om och sedan är det experter som tar ställning till hur regelverket följs. Om politiker inte gillar utfallet får man ändra reglerna.

STOCKHOLM 20200115SR presenterar vårens programnyheter i P1, P2, P3 och P4.Foto: Jessica Gow / TT kod 10070Foto: Jessica Gow/TT

Man kan liksom inte kalla upp chefen för SVT till riksdagen varje gång en politiker tycker att ett program är dåligt. Man kallar inte heller upp en domare till riksdagens justitieutskott varje gång en dom fallit som man inte gillar.

Annons

Detta är en viktig princip. Jag vill inte ha ett Sverige där politiker bestämmer över media. Jag vill ha fri media och självständiga journalister.

Christer Nylander

Riksdagsledamot (L)

Annons
Annons
Annons
Annons