Annons

Många saknar rätt förutsättningar

Replik till Carolin Dahlmans text ”Unga på glid förtjänar ingen fritidsgård” i Kb 6 november. Det är tragiskt att en krönikör av din kaliber skriver ner Fryshusets eventuella satsning så oerhört.
Debatt • Publicerad 12 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är svårt att ta sig ur missbruk och kriminalitet, menar signaturen Ola.
Det är svårt att ta sig ur missbruk och kriminalitet, menar signaturen Ola.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Om du ser dessa ungdomars bakgrund som kanske består av dåliga hemförhållanden, ingen hjälp i skolan eller funktionsnedsättningar som ofta leder till drogmissbruk, kriminalitet och utanförskap så är tio miljoner en droppe i havet jämfört med vad de sociala kostnaderna utgör i form av konsekvenser samhället får ta ansvar för.

Fattar ni inte att de här ungdomarna måste fångas in innan det är för sent? För alla är det inte så enkelt att till exempel skriva ett cv, veta vilka man ska ta kontakt med eller hur man tar sig ut i arbetslivet. Du har troligtvis inte besökt arbetsförmedlingen och upplevt detta kaos som för många gör det omöjligt att utan rätt förutsättningar klara detta och handläggare är i stort sett omöjligt att få kontakt med.

Annons

Varför ska ligister som jag antar att du menar belönas? Jo, för de saknar allt det som hederliga, skötsamma och och hyggliga har, nämligen rätt förutsättningar. Sedan måste jag också säga att jag tycker hemskt synd om Ulf i Hässleholm som i stort sett tycker att man ska upprätta arbetsläger för dessa människor (för det är det de är) för att få pli på dessa. Och ännu mer synd tycker jag om Karin som inte kan sitta still vid bordet och som mår så illa. Det är riktigt synd om er alla tre som är såna besserwissers och så bakåtsträvande istället för att se sunda möjligheter för dessa ungdomar.

Ni har ingen aning om vilket arbete som krävs för att ta sig ur missbruk eller kriminalitet. Jag vet hur mycket jag har fått gå igenom för att komma ut på andra sidan och idag är jag oerhört stolt över mig själv. Till sist ett stort tack till Kristianstads Kommun för er generositet med missbruksvård. Ett varmt och innerligt tack till boendebasen och Carpe Diem för ert stöd och uppbackning samt till Krami för att ni ger mig hopp om arbete.

Ola

en nykter alkolist som nu ska börja betala tillbaka vad jag har kostat samhället så att alla blir nöjda och glada

Svar direkt:

Grattis till att du tog dig ur missbruk. Som barn till en alkoholist vet jag hur oerhört svårt det är, så bra jobbat!

Vi är helt överens om att de unga som riskera att hamna snett behöver stöd tidigt, men vad säger att Fryshuset är bäst lämpade? Det finns i Sverige en stor apparat med skola och sjukvård, och jag skulle hellre se att resurserna centrerades dit i stället för att ges stötvis i projektform till unga vuxna som redan har fått problem. Föräldrar måste också bli bättre på att sätta gränser.

Den som hamnar i kriminalitet kan, som du skriver, komma från dåliga hemförhållanden eller ha funktionsnedsättningar, men det är ingen ursäkt för att bli kriminell. Du menas att ”ligister” ska belönas med fritidsgård eftersom de inte har rätt förutsättningar och har svårt att få tag i handläggare. Det är ett farligt sätt att resonera. Jag tror på allas förmåga att bli hederliga personer som lever ett framgångsrikt liv utan att skada andra. Visst kan vissa behöva mer hjälp än andra, men då behövs betydligt mer än en soffa att spela dataspel i.

Om det är kaos på Arbetsförmedlingen behöver det ordnas upp. De som riskerar att hamna snett måste umgås med skötsamma ungdomar och möta förebilder snarare än att placeras ihop i en fritidsgård – där man lätt hamnar med likatänkande och i en offerroll.

Carolin Dahlman

Politisk redaktör Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons