Annons

Mardrömmen om varg har besannats

För nästan exakt tio år sedan skrev jag en insändare i ett känsligt ämne. Jag berättade om en mardröm som jag hade haft. Av alla mina insändare under åren har den varit den enda där jag blivit fullständigt idiotförklarad
Rovdjur • Publicerad 20 september 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vargbesök i Osby, gångna helgen.
Vargbesök i Osby, gångna helgen.Foto: Skärmdump

Det jag hade drömt om hade aldrig hänt och skulle aldrig komma att hända i verkligheten! Jag var bara en dum och okunnig varghatare! ”Varg ger sig aldrig på större tamdjur”. Detta var ett absolut faktum.

Efter en vargattack i Brismene, Västergötland.
Efter en vargattack i Brismene, Västergötland.Foto: Pernilla Rudenwall

I senaste tidningen Land (nr 36) redovisas de vargattacker som är kända för tidningen under perioden mars till augusti 2023.

Annons

214 får har dödats, sju angrepp har skett på olika nötkreatur därav har några kalvar dödats och i flera fall har djuren skrämts ut ur fållorna. Min dröm gällde just detta – en av mina kvigor hade dödats.

De av Naturvårdsverket (NVV) beslutade vargjakterna möts av allt färre protester. Regeringen har begärt hos NVV att de ska se över vad som kan vara ett långsiktigt lämpligt antal vargar i landet.

EU har kritiserat Sverige varje gång NVV eller länsstyrelserna beslutat om antal eller skyddsjakt men nu har saken kommit i en helt ny dager.

Ursula von der Leyens häst har dödats av en varg! Hon utlyste omedelbart en översyn avvargförvaltningen inom EU. Veckan efter dödades 55 får i en flock omfattande 112 djur i Tyskland.

Sådan tur vi har i Sverige att vi har snälla vargar som aldrig skulle döda våra större tamdjur! Jag säger bara – vänta bara. Jag undrar om våra ”vargspecialister” har sett något av de program som sänts på Kunskapskanalen på SVT? Tur för oss att vi hittills inte har sett de stora grupper av varg som jagar i flock.

Med ett ständigt ökande antal vargrevir kan vi vänta oss allt större skador på tamboskap. Detta bör även ses i samband med att vi redan har en alldeles för låg inhemsk produktion av livsmedel – och att biologisk mångfald är som störst i de betesmarker som kallas naturbetesmarker.

De kräver betande får, hästar och köttdjur. Naturbetesmarker är ofta svåra att stängsla in och de ”rovdjursavvisande stängsel” som man kan få ett mindre bidrag för att sätta upp är inte vargsäkra. Ersättningen för dödade djur täcker dessutom inte värdet på djuren och ännu mindre ersätter man sorgen och rädslan hos djurägare.

2021 beslutade riksdagen att det skulle finnas 170 – 270 vargar. Efter översyn av NVV meddelades till EU att 300 var en ”gynnsam bevarandestatus”. Nu anser man att vi har 460 av Skandinaviens 540 vargar i Sverige. Utvecklingen har varit explosionsartad sedan 1990 då vi hade knappt 10 vargar.

Ingemar Arvidsson

Glimåkra

Annons
Annons
Annons
Annons