Annons

Marknadshyror kommer att slå mot de svaga hushållen

Nu har utredningen om ”fri hyressättning i nyproduktion” offentliggjorts. Går förslaget igenom öppnas porten till ett nytt system på bostadsmarknaden. Frågan vi ställer oss är varför man överhuvudtaget vill införa detta?
Hyresgästföreningen • Publicerad 16 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Alla hyresgäster borde dock känna sig oroliga då det första steget i fastighetsägarnas plan om införande av marknadshyra för samtliga lägenheter nu är på väg att genomföras.”
”Alla hyresgäster borde dock känna sig oroliga då det första steget i fastighetsägarnas plan om införande av marknadshyra för samtliga lägenheter nu är på väg att genomföras.”

Hyresgästföreningen är allvarligt orolig för samhällsutvecklingen eftersom marknadshyror, även om det bara handlar om nybyggda bostäder, kommer att leda till högre hyror, en otryggare hyresrätt och en större obalans mellan fastighetsägare och hyresgäster. Hårdast kommer det att slå mot de ekonomiskt svaga hushållen.

Förespråkarna för marknadshyror menar att motståndet är överdrivet eftersom det bara berör en så liten del av hyresbeståndet. Man menar att förslaget bara innebär en mindre förändring, men att det ändå är ett steg åt rätt håll. Förslaget passar helt in i fastighetsägarnas idé om att först införa fri hyressättning i nyproduktion med ett tydligt långsiktigt mål att införa marknadshyra för alla hyreslägenheter.

Annons

Går förslaget igenom öppnas porten till ett nytt system på bostadsmarknaden. Ett system införs där en hyra avtalas mellan hyresvärd och hyresgäst och där hyresgästen måste vända sig till domstol om denne ej accepterar hyran. Det finns alltså inget kollektivt förhandlingssystem som hjälper den utsatta hyresgästen som står sig svagare gentemot fastighetsägaren.

En hyresgäst som går till domstol för att pröva sin hyra tvingas att ensam driva sin sak mot fastighetsägarens armé av jurister. Maktbalansen mellan fastighetsägare och hyresgäster är redan idag ojämn, då en bostad är något du måste ha och inte kan välja bort. Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion kommer att ytterligare förstärka denna obalans.

”Ytterligare ett orosmoln är att det blir ett nytt avtal för varje ny hyresgäst som flyttar in, varigenom fastighetsägaren ges en möjlighet att ytterligare höja hyran.”

Utredningen föreslår att hyran ska höjas en gång om året och då följa inflationen mätt i KPI, konsumentprisindex. Fastighetsägaren får dessutom höja hyran ytterligare när det uppstår ändrade förhållanden, till exempel om området stiger i popularitet. Som hyresgäst kan man inte planera ett långsiktigt boende då det inte går att förutse eller skydda sig mot sådana här plötsliga hyreshöjningar. Fastighetsägarna, å andra sidan, argumenterar för en bättre förutsägbarhet för egen del när de slipper de årliga förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Fastighetsägarnas särintresse kommer uppenbarligen att styra helt och hållet i den här frågan.

Ytterligare ett orosmoln är att det blir ett nytt avtal för varje ny hyresgäst som flyttar in, varigenom fastighetsägaren ges en möjlighet att ytterligare höja hyran. Detta gör att fastighetsägaren inte behöver vårda sina hyresgästrelationer utan tvärtom tjänar på att försöka byta hyresgäst ofta. Detta urholkar besittningsskyddet och sätter bostaden i en marknadskarusell som rubbar hyresrätten som en långsiktigt och trygg upplåtelseform.

De statliga utredningar som hittills gjorts konstaterar att justeringar av hyressättningssystemet inte kommer att öka produktionen av hyresbostäder i någon betydande utsträckning, om någon alls. Trots dessa genomgripande förändringar i hyreslagstiftningen, till nackdel för både hyresgäster och hyresrätten som upplåtelseform, kommer det heller inte leda till fler bostäder, såsom förespråkare verkar mena.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tog emot utredningen och kunde inte nog poängtera hur det nya förslaget inte skulle oroa oss befintliga hyresgäster. Men visst kommer utredningen att påverka hyresgästerna, vilka annars? Även om det till en början bara handlar om de som måste flytta in i nyproducerade lägenheter till fria hyror. Alla hyresgäster borde dock känna sig oroliga då det första steget i fastighetsägarnas plan om införande av marknadshyra för samtliga lägenheter nu är på väg att genomföras.

Frågan vi ställer oss är varför man överhuvudtaget vill införa detta? Hyresgästerna förlorar på det och samhällsekonomin belastas. De som strider hårdast för att förslaget ska gå igenom är de givna vinnarna, fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen ser att utredningens förslag gör det krångligare och dyrare för landets hyresgäster. Samtidigt tror inte ens utredningen själv att förslaget kommer att leda till ett ökat byggande. Frågan blir då uppenbar: Vilka problem avser man att lösa med förslaget om fri hyressättning i nyproduktion?

Det lilla steget mot marknadshyror som Morgan Johansson talade om blir ett stort steg åt helt fel håll.

Hyresgäster Kristianstad/Bromölla/Hörby

Annons

Hyresgäster Östra Göinge/ Osby

Hyresgäster Helsingborg

Hyresgäster Höganäs

Hyresgäster Nordvästskåne

Hyresgäster Bårslöv

Hyresgäster Halmstad/ Laholm

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons