Annons

Med human människosyn lyckas integrationen i Göinge

Vid senaste kommunfullmäktige i Östra Göinge var det debatt om verksamhetsrapport kunskap och kompetens.
Publicerad 3 maj 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tanken var att alla partier skulle utifrån rapporten ge sin syn på hur vår skola kan bli bättre. Hur vi ska få fler av våra unga att nå sina mål.

Annons

Vår kommun har södra Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet. Moderaternas representant i debatten, tillika riksdagskandidat, Daniel Jönsson, valde i sitt cirka 20 minuter långa inlägg berätta om sin vardag på GUC i Sibbhult, där Jönsson undervisar, tillfälligtvis i samhällskunskap, kanske i väntan på sin riksdagsplats?

Inlägget var en enda lång nedvärdering av de elever som finns på skolan och hur odugliga de var. Många av eleverna är nysvenskar och över 16 år. Vad Jönsson inte tycks förstå är vad de har med sig i ryggsäcken till sitt nya land, händelser och en vardag som är främmande för oss inbitna Göingebor.

Att integration är viktig har vi socialdemokrater vid ett flertal tillfällen framfört och med en human människosyn kommer vi att lyckas, även i Östra Göinge. Vi tror på människan, svensk som nysvensk, men med Daniel Jönssons synsätt blir resultatet katastrofalt precis som det idag är på GUC enligt Jönsson.

Inte nog med påhoppet på eleverna utan det är också ett grovt nedvärderande av den personal med rektorn i spetsen som dagligdags möter de problem som finns och är väl medvetna om dem och till skillnad från Daniel har förståelse för det och vet sin roll, att hjälpa nyanlända till nyttiga svenska samhällsmedborgare.

Vi socialdemokrater tar avstånd från inlägget och förstår de samtal som under tidig morgon kom till förvaltningen där personalen undrade vad politiken sysslade med och var bekymrad av den bild av skolan som målades upp i fredagens referat i Kristianstadsbladet.

Vi är också förundrade över att inlägget var ett av de bästa under lång tid i fullmäktige, enligt vissa företrädare. Vidare så var det väl inte detta som skulle debatteras, en skrämmmande vardag på GUC och Daniel Jönssons jobb där. Här sköts det verkligen över målet! Vi som var där undrar fortfarande vad moderaterna vill med skolan. Förutom att förnedra elever och personal.

Som socialdemokrat och medlem i såväl partiet som i kommunfullmäktige är vi glada över att vi slipper lägga vår röst på Jönsson i kommande val, för med den nästintill rasistiska inställning främjar den inte den svenska demokratin och intregationen i svenska samhälllet sen får man vara kandidat till det svenska parlamentet eller ej.

Angående fullmäktige hade vi nog tänkt att senaste mötet var historia, men efter dagens lite omtumlande reaktioner och undringar från bland annat GUC med flera har vi här framfört vår syn kring detta.

Anders Bengtsson (S)

kommunstyrelsens 2 vice ordf.

Annons

Lars-Stellan Jönsson (S)

kommunfullmäktiges 2 vice ordf

Annons
Annons
Annons
Annons