Annons

Miljöskandalen på Täppetstranden

Att värna strandskyddet är ingen struntsak, skriver familjen Kärrberg. Anläggandet av evenemangsområdet på Täppetstranden i Åhus kan till och med kallas en miljöskandal.
Evenemangsområdet • Publicerad 25 juni 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åhus beachhandboll på Nya Täppetstranden från ovan.
Åhus beachhandboll på Nya Täppetstranden från ovan.Foto: Lars Brundin, Lars Ottosson

Replik på Sven E Pedersens inlägg angående strandskyddet på Täppetstranden.

I sitt debattinlägg den 21 juni kritiserar Sven E Pedersen de som anmält kommunen för staketet på Täppetstranden. Det är inte vi som polisanmält, men vi vill uttrycka vår mening i frågan. Det handlar om att kommunen skall respektera miljödomstolens villkor för att bevilja undantag från strandskyddet. Det handlar inte i första hand om Mats G Jönsson. Kommunen är skyldig enligt domstolsbeslut att lämna en fri passage närmast stranden. Att värna strandskyddet är ingen struntsak, Sven E Pedersen, det är en fråga av stort allmänintresse, även om kommunens högre tjänstemän och politiker inte delar vår uppfattning i den saken.

”Som skattebetalare i kommunen betalar vi varje år stora summor för att återställa det som erosionen på eventstranden förorsakar.”
Annons

Det är ju dessutom så att anläggandet av evenemangsområdet på Täppetstranden har skapat ett stort miljöproblem. Vi vill faktiskt kalla det en miljöskandal. Som skattebetalare i kommunen betalar vi varje år stora summor för att återställa det som erosionen på eventstranden förorsakar. Dessutom schaktade man bort en stor sanddyn i samband med anläggningsarbetena i strid med miljödomstolens beslut. Detta viftar kommunens ansvariga bort med att man använt en för stor traktor. Det borde istället polisanmälts.

Det handlar om två skilda frågor:

Att värna strandskyddet

Lämplig placering av Åhus Beach

Evenemangsstranden lagas i april i år.
Evenemangsstranden lagas i april i år.
”Nog borde Kristianstads kommun kunna erbjuda Åhus Beach en lämpligare placering för sitt evenemang.”

Om man enligt vår mening tog ett dåligt beslut när man valde plats för Åhus Beach för cirka femton år sedan, kan det vara dags att göra om och göra rätt. Nog borde Kristianstads kommun kunna erbjuda Åhus Beach en lämpligare placering för sitt evenemang.

För femton år sedan hade man inte samma fokus på att värna miljön som vi har idag. I Linköping anlade man beachvolleybollplaner centralt i staden. De anläggningarna orsakar ingen miljöförstöring och kräver minimalt underhåll.

Familjen Kärrberg

Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons