1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Missgynnar S och MP vårdvalen med vilje?

I Kristianstadsbladet (18/12) lyfts revisorernas kritik att Region Skånes vårdcentraler inte informerar patienter om vårdval inom hud- och ögonsjukvård och Laro.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Det har också framkommit att i den informationsbroschyr som skickas från Region Skåne till nyinflyttade i kommuner i nordöstra Skåne finns bara vårdcentraler i egen regi med. Det snedvrider hela tanken med hälsovalet att utesluta information om vissa vårdcentraler, och borde inte kunna ske. Att inte informera patienten om dennes rätt och möjlighet att välja vårdgivare är inte bara en fråga om valfrihet, det handlar i lika hög grad om att patienten ska slippa stå i kö.

Redan för ett år sedan, när vårdvalet multimodal smärtbehandling getts så dåliga villkor att omkring hälften av klinikerna tvingades säga upp sina avtal, undrade vi om detta var början till slutet för mångfald och patientens rätt att själv välja sin vård i Skåne.

Farhågorna besannades på förra regionfullmäktige när Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, valde att lägga ner vårdval multimodal smärtbehandling. Redan ser vi att det blir både dyrare och mycket längre kö till livsviktig rehabilitering.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Man hänvisade förändringen på oklara grunder till att det inte fanns tillräcklig geografisk spridning, men bortsåg från att det hade gått alldeles utmärkt att helt enkelt starta upp en klinik i Region Skånes regi inom vårdvalet i nordöstra Skåne.

Problemet är alltså inte resultaten som skapas genom vårdvalen. De talar nämligen för sig själva. Köerna kortas eller slopas. Patienterna blir mer nöjda. Kostnaden sjunker per behandlad patient. Så varför får inte varje blivande patient vid första kontakt med sjukvården information om att man kan välja sin vård? Att man kan undvika en kö genom att söka sig till en annan vårdgivare?

Vi moderater vill skärpa kravet på Region Skåne att informera neutralt. Vi vill att vården ska vara transparent. Vi vill också fortsätta att införa vårdval där det finns behov, tex inom barnsjukvård och allmänpsykiatri där köerna är många och långa. Inom öron-, näsa-, halsvård där professionen skulle gynnas av specialisering och den tydligare ekonomi vårdvalen ger. Vinsterna är många.

Att Socialdemokraterna behandlar vårdvalen som problem förvånas vi inte över. Vi förvånas inte över att informationsskyldigheten lämnas därhän. Det ligger i deras ideologiska ryggrad att läkare, psykoterapeuter, sjuksköterskor och undersköterskor ska vara regionanställda och inget annat.

Att alltid misstro den läkare som vill driva en egen klinik eller den sjuksköterska som vill hitta nya vägar att bedriva vård på patienternas villkor. Men Miljöpartiet? De var ju med och införde vårdval, har talat sig varma för resultaten av den patientnära och effektiva vård som kommer av denna reform. Nu har man svängt. Vilka vårdval kommer de vara med och lägga ner härnäst?

Carl Johan Sonesson (M)

regionråd i opposition, Region Skåne

Läs mer

Sport

Ny nolla med ”vikarier” – KDFF upp på Europaplats

Se höjdpunkterna från KDFF–Växjö

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.