GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderaterna kunde men vågade inte säga nej

Samverkan för Bromölla svarar på kritiken: ”Att komma med ogenomtänkta utspel som man själva inte presenterar lösningar för kommer inte att föra kommunen framåt.”
Publicerad 26 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samverkan för Bromölla. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna.
Samverkan för Bromölla. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna.Foto: Johannes Lindén

Moderaterna i Bromölla har gjort en rad utspel kopplat till kommunens ekonomi under de senaste veckorna. Det har handlat om att delårsresultatet inte är tillräckligt bra, att kalla en ambitionsökning i en investering för en felräkning och nu senast att delårsrapporten är för bra och att skattesatsen därför bör sänkas omgående. De olika utspelen rimmar varken med varandra eller med Moderaternas egna ekonomiska politik i kommunen som de framförde vid kommunfullmäktige i September.

Delårsrapporten över Bromöllas ekonomi är positiv. Vi får dock inte glömma bort att 2021 inte är slut och att vi enbart har fått en redovisning över första halvåret. Fortsätter ekonomin i en positiv riktning har vi möjlighet att satsa än mer på kärnverksamheterna. Bromölla har redan en bra skola och omsorg men vi kan alltid bli bättre. Vi får inte heller glömma bort – som Moderaterna ofta påpekar – att vi har fått tillfälliga statliga bidrag. Vi i Samverkan för Bromölla anser att en god ekonomi baseras utifrån ett långsiktigt tänk och inte efter kortsiktiga lösningar inför en valkampanj.

Det är inte heller så att de pengarna som blir ett positivt resultat är pengar som läggs på hög. De pengarna används för investeringar. Vi har många skolor och förskolor som behöver rustas upp och det tycker vi är viktigt. Moderaterna säger att de vill satsa på kärnverksamheterna, men är beredda att låta deras lokaler förfalla för några kronor mer i sin egen plånbok. Moderaterna är kritiska kring lånebördan men skapar själva inte utrymme i sin budget för att egenfinansiera investeringar, vi kan bara tolka det som att man vill stänga igen verksamheter i kommunen.

I sin budget för 2022 gjorde Moderaterna ingen skattesänkning utan man behöll den av kommunfullmäktige beslutade skattehöjningen som man nu tycker att vi skall ta bort omedelbart. Dessutom räknade man med ett lågt resultat och en lägre investeringsbudget vilket betyder en kraftig ambitionssänkning gällande lokaler och arbetsmiljön i våra verksamheter.

”Moderaterna hade alla möjligheter att säga nej ,till men det vågade man inte utan valde senare att lite nonchalant slänga in en lapp.”

Nu senast var man kritisk till renoveringen på Backsippans förskola fått en annan prislapp och kunde inte förstå hur det hängde ihop. Detta trots att förvaltningen på ett exemplariskt sätt förklarade att det handlade om en ambitionsökning, där man både säkerställer bättre lokaler och utemiljö än vad som beräknats från början.

Det var alltså inte en felräkning utan man bad helt enkelt om medel för att utöka uppdraget. Detta hade Moderaterna alla möjligheter att säga nej till men det vågade man inte utan valde senare att lite nonchalant slänga in en lapp där man försökte säga att man var tvingad till att agera som man gjorde.

Vi i Samverkan för Bromölla vet att kommunen behöver långsiktighet och stabilitet, utan våra ramförstärkningar som finansierades av skattehöjningen hade man varit tvungen att lägga ner en rad verksamheter.

Att komma med ogenomtänkta utspel som man själva inte presenterar lösningar för kommer inte att föra kommunen framåt.

Samverkan för Bromölla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.