Annons

Mycket talar för att det blir mellanmjölkspolitik

Vänsterpartiets gruppledare i Hässleholm försöker förklara sitt partis motivering till att stödja den konstellation av politiska viljor som nu ska styra Hässleholm under ett socialdemokratiskt paraply.
Styre • Publicerad 7 juni 2023 • Uppdaterad 8 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Berggren, gruppledare för Sverigedemokraterna i Hässleholm.
Ulf Berggren, gruppledare för Sverigedemokraterna i Hässleholm.Foto: Mikael Persson

S styr numera med hjälp av moderaterna och är beroende av stöd från fyra mindre partier varav Vänsterpartiet är ett. Det politiska spektrat hos dessa partier är brett och dess vallöften är inte på något sätt kompatibla med varandra eller verkligheten.

Vänsterpartiet är ett parti på den yttersta parlamentariska vänsterkanten som gjort sig kända genom att vurma för höga skatter, okontrollerad migration, trubbig brottsbekämpning etcetera. Partiet bekände sig öppet till kommunismen fram till 1989 då Berlinmuren rämnade och man tvingades till en lägre profil. Dock finns fortfarande aktiva vänsterpartister som öppet poserar med kommunistiska symboler och som uttrycker sympati för suspekta regimer ute i världen. Gränsen mot den utomparlamentariska vänstern är hårfin och överträds titt som tätt.

”Att vi och V ofta har befunnit oss på olika sidor i debatter är ingen överraskning givet vänsterns verklighetsfrämmande politik som måste hållas kort.”
Annons

Här i Hässleholm har den politiska turbulensen kastat om maktbalansen och SD är numera i opposition tillsammans med KD som vi har valtekniskt samarbete med. Ideologiskt befinner vi oss naturligtvis till höger om den styrande koalitionen och vi kommer lägga en realistisk skuggbudget präglad av ansvar och återhållsamhet. Att vi och V ofta har befunnit oss på olika sidor i debatter är ingen överraskning givet vänsterns verklighetsfrämmande politik som måste hållas kort. I skrivande stund vet nog ingen vilken politik det nya styret kommer att föra, men manöverutrymmet är inte alltför stort med hänsyn till spektrumet. Mycket talar för mellanmjölkspolitik.

Vi i SD står fast vid vår politik och organisation i dessa tider och kommer att utgöra en kraftfull opposition till den oheliga allians som nu ska styra. Misstag har begåtts och vi har en läxa att lära. Men även andra partier borde ägna sig åt läxläsning vilket blir uppenbart för den som bemödar sig att läsa på om vår kommuns politiska historia. Vänsterpartiets väljare kommer kanske att känna tillfredsställelse över att ett maktskifte ägt rum, men frågan de borde ställa sig är vilka möjligheterna är att få igenom delar av sin politik under den nya regimen. För det är ju varje politikers skyldighet att få igenom så mycket av sitt partis politik som möjligt.

Överskriften på Magnus Åkeborns insändare – ”uppdrag slutfört, slut på skandaler och flams” – stämmer inte. Det är nu uppdraget och ansvaret tar vid.

Ulf Berggren, gruppledare SD

Annons
Annons
Annons
Annons