Annons

När allt är ofattbart otryggt

Totalt besöksförbud på äldreboenden. Även om du bönar och ber så får du inte hälsa på din gamla mor. Ändå blir man sjuk på boendet, skriver Dois Liedman, Hässleholm.
Coronakris • Publicerad 2 juni 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I en osäker tid kan ett enkelt munskydd skapa en känsla av trygghet.
I en osäker tid kan ett enkelt munskydd skapa en känsla av trygghet.Foto: Claudio Bresciani/TT

Till Lyckåsa i Bjärnum tog man en coronasmittad och trots att chefen försäkrade att ”själva mottagandet skedde helt enligt regelboken med barriärvård från transporten och in, full mundering”, så är elva smittade och minst fem döda där.

Till Pärlans ”trygghetsboende” med hundra boenden över 70 år skickar man en smittad som tas emot av sjuksköterska utan något skydd, inte ens munskydd. ”Det behövs inte”, svarar denna sköterska. Ändå hade ansvarig inom omsorgen bedyrat oss att vi inte behövde vara oroliga, för personen skulle ha egen vårdpersonal med full utrustning. Och hur hade vederbörande blivit smittad på Pärlan när hen inte går ut?

”En hemtjänstpersonal återkommer till Hässleholm från vistelse i ett land där alla bär munskydd och man måste febertestas innan man går in i en butik.”
Annons

På trygghetsboendet Juvelen fanns sen cirka tio dagar två smittade. En är kvar hemma den andre nu på CSK.

En hemtjänstpersonal återkommer till Hässleholm från vistelse i ett land där alla bär munskydd och man måste febertestas innan man går in i en butik. Hon frågar sin överordnade om hon nu ska vara i karantän. ”Nej, du måste gå in och jobba”.

I Norra Skåne finns artikel att anhöriga själv vill bekosta skyddsutrustning till sin sjuke far som är högriskpatient. Men de får inte lov att använda den för, som det står, ”kommunen måste kunna säkerställa att den skyddsutrustning som personalen använder uppfyller de krav som finns. Annars kan det inge falsk trygghet”.

”För någon vecka sedan fick Tegnell en fråga i tv om varför inte omsorgspersonal ska använda visir och munskydd”

För någon vecka sedan fick Tegnell en fråga i tv om varför inte omsorgspersonal ska använda visir och munskydd. ”Nej, vi tror att de glömmer tvätta händerna då”, svarade han.

Jag lider med den stackar oskyddade personal som måste arbeta i detta. Hela världen utom Sverige lever i en ”falsk trygghet” och använder munskydd. Alltid, överallt.

Ge både personalen och oss andra åtminstone en ”falsk trygghet” när allt annat runt oss är så ofattbart otryggt.

Dois Liedman

Hässleholm

Annons
Annons
Annons
Annons