GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nationell samordning kan hjälpa sköldkörtelsjuka

Den 25 maj infaller Internationella sköldkörteldagen. Kriterierna för diagnos och behandling av sköldkörtelsjukdom skiljer sig åt mellan regionerna. Det är hög tid för nationell samordning på området.
Internationella sköldkörteldagen • Publicerad 25 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukdomen ger symptom som trötthet, nedstämdhet, minnesproblem och värk.
Sjukdomen ger symptom som trötthet, nedstämdhet, minnesproblem och värk.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I dag medicineras 67 000 skåningar mot sköldkörtelsjukdom, men det är inte säkert att de får rätt vård.

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige och kräver oftast livslång behandling. I dag ökar medicineringen mest bland unga kvinnor och bland män.

Sjukdomen ger symptom som trötthet, nedstämdhet, minnesproblem och värk. Det kan också påverka fertiliteten hos både kvinnor och män. Symptomen sänker livskvaliteten och påverkar i många fall arbetsförmågan.

Många av de drabbade mår heller inte bra, trots medicinering. Eftersom det saknas ett kvalitetsregister för uppföljning av patienter på gruppnivå saknas viktiga kunskaper om orsaker, behandlingsresultat, långtidseffekter och samsjuklighet.

”Det saknas tydliga och forskningsbaserade riktlinjer vilket också försvårar för behandlande läkare inom primärvården”

Vilken hjälp man får beror i dag på var i landet man bor. Kriterierna för diagnos och behandling i Region Skåne skiljer sig från andra regioner eftersom det saknas nationella riktlinjer och ett nationellt vårdprogram för hypotyreos.

Bristen på nationell samordning är förstås i första hand en stor nackdel för den som är sjuk. Men att det saknas tydliga och forskningsbaserade riktlinjer försvårar också för behandlande läkare inom primärvården, som ofta är de som möter patienterna.

Inför Internationella sköldkörteldagen den 25 maj vill vi lyfta fram tre viktiga åtgärder som skulle bidra till en jämlikare vård, minska lidandet hos drabbade och bespara samhället stora kostnader:

* Nationella riktlinjer. Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer för hypotyreos, med kriterier för diagnos och val av behandling. Särskilt fokus bör riktas mot patientgruppen som inte mår bra trots behandling.

Fakta

Hypotyreos:

1. Sköldkörteln tillverkar livsviktiga hormoner som bland annat kontrollerar kroppens ämnesomsättning.

2. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg.

3. Vanliga symtom är trötthet, nedstämdhet, minnesproblem, värk och infertilitet.

* Ett nationellt vårdprogram. Sveriges kommuner och regioner bör säkerställa ett nationellt vårdprogram för hypotyreos så att individanpassad vård kan garanteras över hela landet.

* Ett nationellt kvalitetsregister. Ett register skulle underlätta kvalitetsuppföljning av vårdinsatser och behandlingsalternativ samt underlätta mer forskning på sköldkörtelområdet.

Inom andra stora folksjukdomar, som hjärtsjukdom och diabetes, är detta en självklarhet sedan länge. Nu är det hög tid för nationell samordning även på sköldkörtelområdet.

Git Blixt, ordförande för Sköldkörtelsförbundet i Skåne

Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer