Annons

Naturens kvitto på att vi gått för långt

Virus är ett budskap från naturen, som säger till oss att vi brukar den fel. Det finns djur som levt i flera tusen år skilda från människan. Dessa djur har levt med dödliga virus utan att vara berörda av dem. Fladdermusen är ett av dessa djur. I Sverige har fladdermössen rabiesantikroppar men i tropikerna och i djungeln finns det fladdermusarter med antikroppar mot andra dödliga virus, skriver Robert Nilsson Ahlberg, föreningen Tillsammans för Kristianstad.
Virus • Publicerad 9 juni 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialminister Lena Hallengren (S) svarar på medias distansfrågor efter en pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) svarar på medias distansfrågor efter en pressträff.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är när vi tränger ut dessa djur från sina naturliga miljöer som vi riskerar att föra över virus från djur till människor. Ett bra exempel är nipah-viruset. Det här virusets källa var fladdermöss som levde i Indonesien. Dessa fruktätande fladdermöss flydde till Malaysia när man började skövla skogarna där de levde. I Malaysia bosatte de sig i mangoträd som i många fall låg i anslutning till grisgårdar. Grisarna åt av den nedfallna frukten och efter några veckor började grisarna hosta och var smittade med viruset. Det dröjde inte länge förrän grisarna även började smitta människor.

Nipah-viruset har en dödlighet på mellan 40 och 75 procent och det finns har cirka 700 kända fall i Sydostasien.

”Coronaviruset visar också att vi lever i en värld med enorm rovdrift på kött.”
Annons

Virus är inget som uppstår ur tomma intet utan är mer naturens kvitto på att vi gått för långt. Vår överkonsumtion och jakt på naturtillgångar är en stor bidragande faktor till att vi idag sitter i en mer eller mindre nedstängd värld till följd av coronaviruset.

Trots att Sverige är världsledande när det gäller djurhållning väljer de svenska handlarna att erbjuda billigt kött från jordens alla hörn.
Trots att Sverige är världsledande när det gäller djurhållning väljer de svenska handlarna att erbjuda billigt kött från jordens alla hörn.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Coronaviruset visar också att vi lever i en värld med enorm rovdrift på kött. Svenskt jordbruk är en förebild framför många andra länders dåliga djurhållning och antibiotikaresistens. Trots att Sverige är världsledande när det gäller djurhållning väljer de svenska handlarna att erbjuda billigt kött från jordens alla hörn. Det är kanske dags att förbjuda importerat kött? Det skulle verkligen gynna det svenska jordbruket. Sebastian Hjelm (livsmedelssäkerhetschef på Finländska jord och skogsbruksministeriet) talar i Sveriges Radios Konflikt om varför Finland har bättre självförsörjning än Sverige. Han berättar att Finland har hög beredskap inom både jordbruk och livsmedelsprodukter, där det mesta är producerat inom landets gränser. Finland verkar vara mer stolta över sin inhemska produktion än vad Sverige är. Så hur ska vi få tillbaka vår stolthet? Kanske genom att kräva ett förbud av importerat kött? Eller åtminstone genom att vi bara köper svenskt kött? En svensk märkning som verkligen garanterar hundra procent svenskt från jord till bord?

”Detta för att Brasilien vill bli världsledande på palmolja och även för att göra plats åt boskapsuppfödning.”

I samband med märkningen ska man fråga sig:

Var är analyserna av vatten, jord, gödsel och livsmedel utförda?

Var är djuret uppväxt?

Var är djuret slaktat?

Var är produkten paketerad?

Finns kollektivavtal och följer man svenska arbetsrättslagar?

Ett annat problem är Mercosur-avtalet. Ett avtal som gör det lättare för sydamerikanska länder att exportera livsmedel till Europa. 2019 slöts avtalet mellan EU och Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Brasiliens regering som under coronakrisen sett chansen att äntligen få igenom lagförslag som tidigare har fått stor negativ medial uppmärksamhet i de Europeiska länderna. Lagförslag som innebär mer skövling av Amazonas regnskogar för att göra plats åt jordbruk. Detta för att Brasilien vill bli världsledande på palmolja och även för att göra plats åt boskapsuppfödning.

När man letar svaren på varför EU kan tillåta ett avtal som innebär dels en konkurrens som inte de Europeiska bönderna kan mäta sig med, dels att EU godkänner ett ohållbart jordbruk som skövlar regnskogen, så är det att detta är vad konsumenter i EU vill ha. EU hävdar liksom våra handlare att om konsumenten inte vill ha brasiliansk kött eller palmolja bör dom sluta köpa/efterfråga det.

”Men i dagens samhälle pratar vi om förändringar som sker per årtionde, en alldeles för kort tid för att jorden ska hinna läka och anpassa sig.”
Annons

Jorden har under tusen och miljoner åren anpassat ekosystemen till nya stressformer. Men i dagens samhälle pratar vi om förändringar som sker per årtionde, en alldeles för kort tid för att jorden ska hinna läka och anpassa sig. När krisen kommer kan den utgöra ett hot mot hela vår existens men är också en varning om att något är fel. På så sätt kan coronakrisen vara en möjlighet att rätta till obalansen.

Jorden skapade människan, människan skapade pengar.

Utan pengar överlever både människan och jorden.

Utan jorden finns inte människan.

Robert Nilsson Ahlberg

Tillsammans för Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons