Annons

Nej, det var inget aprilskämt!

Den första april lät Försvarsmakten meddela att den pågående planeringen inför Aurora 20 fortsätter. Man tog sig för pannan och tänkte att det var ju förvånande och oväntat med ett sådant aprilskämt därifrån Men det var inget skämt, skriver representanter för Kvinnor för fred, Skåne.
Militärövning • Publicerad 3 april 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förberedelser inför den stora militära övningen Aurora 20.
Förberedelser inför den stora militära övningen Aurora 20.Foto: Johan Hultgren

På fullt allvar tänker militären genomföra sin största militära övning på mer än 20 år, mitt i en tid då fienden är en helt annan som kräver helt andra vapenslag än dem Försvarsmakten kan tillhandahålla. Ja den ställer förvisso sitt sjukvårdskunnande och materiel till förfogande och förväntar sig, och får, tack från högre ort för denna generositet. Som tack för 660 miljoner som Aurora 20 beräknas kosta.

Man tar sig för pannan. Det verkar dessutom även andra staters försvarsansvariga göra. Kanada och Tyskland har till exempel hoppat av och fler länder överväger att göra så. Likväl fortsätter svenska försvarsmakten planeringen.

Annons

Vi i fredsrörelsen har sagt det flera gånger sedan coronaviruset kom in i våra liv och vi säger det igen; dessa pengar behövs inom sjukvården! Belöna alla tappra vårdanställda med de pengarna. Dessutom går hotell och restauranger ut och vädjar om stöd för att slippa gå i putten. Och då ska staten prioritera krigslekar?

Gör om och gör rätt! Lägg ner alla planer på Aurora 20, ja lägg ner alla planer på upprustning som kostar miljarder och inte kan tolkas på annat sätt än som en högst provocerande kapprustning. Börja öva fred!

Jea Jonsson

Ingalill Bjartén

Kerstin Dahlberg

Inger Nilsson

Kvinnor för fred Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons