Annons

Nej, FN-föreningen är inte blinda och döva!

Rolf Nilsson i Ekestad anklagar FN-föreningen (30/1) för att vara en svensk-ukrainsk vänskapsförening och glömma kriget mellan Hamas och Israel. Nej Rolf, vi glömmer inte det fruktansvärda kriget mellan Hamas och Israel.
FN-engagemang • Publicerad 3 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
FN-föreningen i Kristianstad har varken glömt bort Ukraina eller kriget mellan Hamas och Israel, skriver föreningen som svar på en tidigare kritisk insändare. På bilden från gas sitter en man och säljer flaskor med vatten.
FN-föreningen i Kristianstad har varken glömt bort Ukraina eller kriget mellan Hamas och Israel, skriver föreningen som svar på en tidigare kritisk insändare. På bilden från gas sitter en man och säljer flaskor med vatten.Foto: Hatem Ali

Som du skriver så tog vi efter 7 oktober kraftigt avstånd från Hamas blodiga terrorhandlingar mot israeliska invånare med dödande och gisslantagande i stor mängd. Se exempelvis SVT:s program ”Massakern på Musikfestivalen”.

Enligt folkrätten har Israel rätt att försvara sig mot Hamas terrorhandlingar men de ska hålla sig till internationell rätt. Internationella domstolen ICJ uttalade nyligen att Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra ett folkmord samt förbättra den humanitära situationen och se till att landets styrkor inte begår brott mot folkrätten.

Annons

Israel ska inom en månad rapportera till domstolen om vad man gör för att upprätthålla detta. Domstolen säger sig även vara ”allvarligt oroad” över gisslan i Gaza och kräver att Hamas och andra grupper släpper dem omedelbart. FN:s generalsekreterare kräver en omedelbar vapenvila för att möjliggöra att humanitär hjälp kommer fram samt ett frisläppande av gisslan men också ett slut mot våld mot palestinier på Västbanken. Han slår också fast att en tvåstatslösning är nödvändig för en bestående fred.

FN-föreningen ställer sig helt bakom dessa krav. Jo Rolf, från den 24 februari 2022 när Ryssland invaderade det fria och självständiga Ukraina har FN-föreningen arrangerat 24 manifestationer på lördagar i centrala Kristianstad. En mängd talare har framfört vårt och deras krav om ”Ryssland ut ur Ukraina” men också ett stöd till de kanske 300 ukrainska flyktingar som finns i Kristianstadsområdet.

Vi kommer att fortsätta engagera oss för Ukrainas frihet så länge det krävs. Ett imperialistiskt Ryssland ska inte få sätta sig över folkrätten och med militära medel döda och skada ett fritt och självständigt lands befolkning samt förstöra dess byggnader och infrastruktur.

Slutligen: Kristianstads FN-förening är en ideellt arbetande förening som inte har resurser att samtidigt engagera oss i alla krig och konflikter i världen. Vi har särskilt valt att engagera oss för Ukrainas sak utan att glömma bort andra globala konflikter.

Jan Lindelöf, ordförande

Martin Bengtsson, vice ordförande

Bo Olsson, kassör

Viktor Persson, sekreterare

Ahmad fawad Ahmadzai, ledamot

”Vi kommer att fortsätta engagera oss för Ukrainas frihet så länge det krävs.”
Annons
Annons
Annons
Annons