Annons

Ni får ta av offerkoftorna nu, Treklövern

Svar till moderaterna Patric Åberg och Daniel Jönsson Lyckestam gällande deras inlägg om skola och trygghet i Östra Göinge kommun.
Replik • Publicerad 1 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tidningen Mama utsåg 2014 Elin Sohl till Årets hjältemama för sitt ideella arbete för att hjälpa gravida flyktingkvinnor, bland annat genom att ge dem en så kallad mammabox.
Tidningen Mama utsåg 2014 Elin Sohl till Årets hjältemama för sitt ideella arbete för att hjälpa gravida flyktingkvinnor, bland annat genom att ge dem en så kallad mammabox.Foto: Lasse Ottosson/Arkiv

Jag har följt debatten kring skola och trygghet i Östra Göinge kommun och vad jag kan utläsa genom dimman av sandkastning och fingerpekning är att Treklövern återkommande skyller på två saker; flyktingkrisen och föräldraansvar.

Att Åberg och Jönsson Lyckestam inleder sin senaste debattartikel med att sätta flyktingkrisen 2015 i direkt anslutning till att otryggheten ökat är skrämmande och gynnar verkligen inte klimatet för denna debatt.

Annons

För det första var det inte ”vi” som drabbades av en flyktingkris. Det var människor som drabbades av kris och var tvungna att fly, bland annat då till vår kommun.

”Vi som inte tog på oss offerkoftan utan sträckte ut en medmänsklig hand känner oss trygga i att vi var med och gjorde skillnad när så många genomgick sitt livs största kris.”

Kan vi invånare av Östra Göinge då känna oss stolta över hur vi hanterade mottagandet av dessa människor i kris? Har vi någon del i att integrationen brustit inom vissa områden eller gjorde vi vad vi kunde för att skapa trygghet och gemenskap när kommunens invånarantal växte så mycket på kort tid?

Vissa av oss känner säkert en stolthet i att vi var en del av detta ”arbete”. Vi som inte tog på oss offerkoftan utan sträckte ut en medmänsklig hand, engagerade oss och hjälpte till, känner oss trygga i att vi var med och gjorde skillnad när så många genomgick sitt livs största kris.

Oss vill Treklövern inte kännas vid eller bekräfta, trots det faktum att vi var många som gjorde väldigt mycket för att orterna i vår kommun skulle kännas trygga för nya som gamla invånare.

Det är dags att ta av offerkoftorna nu. Om vi ska bli ”stolta Göingar” måste alla hjälpa till.

Det gäller både integration, trygghet och skola. Så om föräldraansvar och flyktingmottagande är de stora hindren för att våra elever ska höja sina betyg, varför är ni i Treklövern då inte FÖR en familjecentral? En sådan enhet, med kunniga inom olika områden under samma tak, skulle ju verkligen främja arbetet ni säger att ni gör en så stor satsning på.

Så låt oss stolta Göingar då hjälpa till. Lyssna in oss. Var ödmjuka. Föregå med gott exempel för våra ungdomar och ta ansvar, både för det som ska göras men även för det som inte gjordes riktigt bra.

Tryggheten kommer först – betygen sen.

Elin Sohl

Här saknas innehåll

Kristina WihlborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons