Annons

Nog vore det en bra ny hemvist för högskolan?

Det är lätt att bli hemmablind. Ta bara Galleria Boulevard.
Centrum • Publicerad 8 juni 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högskolan vill flytta till mer centralt belägna lokaler. Insändarskribenten har ett förslag.
Högskolan vill flytta till mer centralt belägna lokaler. Insändarskribenten har ett förslag.Foto: Mikael Persson

Hur många gånger har jag inte svurit ve och förbannelse över detta åbäke – tills jag häromdan hade ett ärende till denna så nedsablade galleria.

Då, som i en uppenbarelse, såg jag för mitt inre hur detta missfoster till bygge fjädrade upp sig i all sin prakt och som genom ett trollslag förvandlades från stans största Odjur till dess absoluta Skönhet.

Annons

Det fulländade formspråket, de subtila dekorationerna, de klassiska linjerna. Arkitektur i sin högsta potens.

Det var som ett rus.

Nä, jag skojar bara.

Jag har inte ändrat uppfattning om Galleria Boulevard. För mig har den från dag ett inte bara varit ful, den har varit asful.

Men det var det här med att det är så lätt att bli hemmablind.

I nästan femtio år har jag gått som barn i Sparbankshuset (vid järnvägsövergången). Eller rättare sagt i huset intill, Kristianstadsbladets fastighet som är sammanbyggd med det som i folkmun är Sparbankshuset – utan att jag för den skull fått upp ögonen för denna fem våningar höga byggnad, den utan konkurrens vackraste av alla vackra byggnader i vår älskade lilla stad.

”Då skulle studenter och anställda få gångavstånd till tåg och bussar. Och det skulle garanterat bli livat i stan igen.”

Med sina utsökta valvbågar i glas, sina pampiga utsmyckningar och sina tinnar och torn är Sparbankshuset en reminiscens av en svunnen storhetstid, då Kristianstad var en högt aktad residensstad.

Kommer man gående, cyklande eller i bil från Tivoliparken har man fullt upp med att hålla koll på trafiken.

Men tillbringar man som skribenten en avsevärd tid med att sitta och vänta på bussen till Åhus, så har man all tid i världen att lyfta blicken och supa in all den skönhet och storslagenhet som strålar ut från detta i alla avseenden magnifika byggnadsverk.

Jag har ingen aning om vem som äger Sparbankshuset eller vad som dväljs innanför dess murar, förutom hotellet på hörnan.

Annons

Men tänker jag: skulle inte Sparbankshuset med sitt centrala läge och långa historia vara den optimala platsen för den nya högskolan?

Då skulle studenter och anställda få gångavstånd till tåg och bussar. Och det skulle garanterat bli livat i stan igen.

Leif Westerhede, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons