Annons

Nu Huaröds skola – vad blir nästa steg?

Först och främst kan det vara på sin plats att påminna beslutsfattarna i Kristianstads kommun om att 40 procent av skattebetalarna i kommunen INTE bor i Kristianstad eller Åhus. Det hade såklart varit praktiskt för beslutsfattarna om det hade varit på det viset, men så är det alltså inte! Alla vi drygt 34 000 av kommunens invånare som arbetar, driver företag, engagerar oss i föreningar och kämpar på för att hela kommunen skall leva, anser att även vi bör få något slags utbyte för alla skattepengar vi betalar in till kommunen, hör och häpna, skriver Ola Bengtsson för företagarna i Huaröd.
Landsbygden • Publicerad 12 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Huaröd är en levande bygd med många mindre företag och föreningar samt ett stort engagemang för bygden och människorna som bor där, skriver Ola Bengtsson för företagarna i byn.
Huaröd är en levande bygd med många mindre företag och föreningar samt ett stort engagemang för bygden och människorna som bor där, skriver Ola Bengtsson för företagarna i byn.

Senast i kommunens långsiktiga och målmedvetna arbete med att montera ner all slags samhällsservice på landsbygden är nedläggningen av Huaröds skola. Ytterligare ett exempel på den fullständiga ignorans för landsbygden som råder i det, för våra skattepengar, nyrenoverade rådhuset.

Huaröd är en levande bygd med många mindre företag och föreningar samt ett stort engagemang för bygden och människorna som bor där. Många unga familjer söker sig hit för lugnet, tryggheten, gemenskapen och den enastående naturen som här råder. Om detta vittnar den fullbelagda förskolan med barn på kö för att få plats. Att byn växer med mycket småbarnsfamiljer vet såklart beslutsfattarna och insåg att det var nu eller aldrig som chansen fanns att äntligen kunna lägga ner byskolan. Om ett par år hade det varit på tok för många barn för att det skulle gå att motivera, oavsett hur många extra miljoner man hellre hade velat satsa på sin egen närmiljö i Kristianstad eller Åhus.

”Vi förstår såklart att det för politikerna och tjänstemännen inne i stan känns viktigare att ha bekvämt promenadavstånd med barn och barnbarn till arenor, obscent dyra badhus och shoppingcenter ...”
Annons

Vi förstår såklart att det för politikerna och tjänstemännen inne i stan känns viktigare att ha bekvämt promenadavstånd med barn och barnbarn till arenor, obscent dyra badhus och shoppingcenter, än att småbarn i obskyra byar ute på landsbygden får en trygg skolmiljö de första åren, men för oss som bor på denna landsbygd är det oerhört viktigt.

Sammanhållningen är stark.
Sammanhållningen är stark.

Ett annat exempel på hur kommunens prioriteringar ser ut är Kristianstads flygplats. En flygplats som inga vanliga kommuninvånare vill ha eller använder. Den finns enbart till för att den lilla kommuneliten ska umgås med Sverigeeliten en stund, utan att behöva ta sig de tio milen till Sturup eller sätta sig på tåget till Kastrup som vanligt folk får göra. Det får kosta lika mycket som åtta byskolor årligen, det kan man såklart inte spara på! Detta är något för er i Linderöd, Vittskövle, Everöd med flera, att begrunda. Missta er inte, ni står på tur.

”... inte den typen av prioriteringar vi vill att våra skattepengar ska användas till, utan att vi har någon slags grundservice kvar, till exempel en skola till våra barn och barnbarn.”

Men för oss, 40 procent av befolkningen i kommunen, är det inte den typen av prioriteringar vi vill att våra skattepengar ska användas till, utan att vi har någon slags grundservice kvar, till exempel en skola till våra barn och barnbarn. Så att vi kan fortsätta att leva och verka på landsbygden.

Ola Bengtsson

För företagarna i Huaröd

Annons
Annons
Annons
Annons