Annons

Nytt kärnkraftverk i Karlshamn

Ja det hade ju varit alldeles utmärkt! Tänk om man kunde bygga två moderna reaktorer på den plats där oljekraftverket står idag. Det hade ju varit en bra ersättning för Barsebäck!
Energi • Publicerad 10 september 2022 • Uppdaterad 13 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vit rök ur den 140 meter höga skorstenen till block 3 på Karlshamnsverket i augusti 2022.
Vit rök ur den 140 meter höga skorstenen till block 3 på Karlshamnsverket i augusti 2022.Foto: Johan Nilsson/TT

Tyvärr är det i dagsläget inte tillåtet att bygga nya reaktorer på platser där det inte redan finns kärnkraftverk. Med en ny regering skulle det kunna bli ändring på det.

Vi hade i Sverige tidigare en alldeles utmärkt mix av kärnkraft och vattenkraft för vår elförsörjning. Det kunde vi ha haft idag också om inte Miljöpartiet fått styra och ställa! Med god framförhållning i planeringen, så hade man sett till så att ny kärnkraft hade byggts. Det är ju inte svårt att inse att om vi ska fasa ut fossila bränslen, så behövs mer el. Sol och vind är i det sammanhanget bra komplement. Men eftersom dessa är opålitliga, måste energin lagras på något sätt, till exempel i form av vätgas eller batterier, och det fungerar ju bra inom transportsektorn. Så bygg vindkraftverk utmed våra motorvägar och låt dessa producera vätgas och ladda batterier! Men låt basen i vår elförsörjning vara kärnkraft och vattenkraft. Dessa är pålitliga och reglerbara.

”Om vi ska rädda vår planet, är ju kärnkraften en del av lösningen.”
Annons

Det är för mig helt ofattbart att man inte tar tillvara all den energi som finns tillgänglig i form av kärnkraft. Om vi ska rädda vår planet, är ju kärnkraften en del av lösningen. Miljöpartiet (och naturskyddsföreningen) med sin kärnkraftsfobi vägrar inse detta. Men så är det ju, okunskap föder rädsla! Istället fokuserar man på bidrag till elcyklar!

Energiförsörjningen är den absolut viktigaste frågan, både för klimatet och vårt samhälle. Utan tillgång till el, till rimligt pris, havererar hela samhället. Låt inte miljöpartiet fortsätta förstöra vårt land! Lägg din röst på ett annat parti! Det bästa för Sverige är om Miljöpartiet åker ur riksdagen!

Jan Mogensen, Fysiker

Annons
Annons
Annons
Annons