Annons

Öronbedövande tystnad från politiskt håll om utvecklingen i småorterna

På påskdagen läste vi en insändare som beklagade politikernas ointresse för utvecklingen i Huaröd. Som boende i Everöd kan vi inte göra annat än att hålla med om skribentens tes. Utvecklingen i Kristianstad kommun bådar illa för alla oss som inte bor i centralorten, skriver Ulla Inezdotter och Lars Nilsson i Everöd.
Landsbygden • Publicerad 15 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hallå i rådhuset, medborgarna vill debattera.
Hallå i rådhuset, medborgarna vill debattera.

För Everöds del är det filialbiblioteket som är i farozonen. I varje fall om politikerna väljer att följa förvaltningens förslag, förutom Everöd drabbas Färlöv och Linderöd av indragna filialbibliotek.

Det är slående när man läser andra debattartiklar hur frustrerade många av de som bor i småorterna är över förslagen om indragningarna som drabbar invånarna. Lika slående är att förslagen bara drabbar de små orterna, det verkar som att de som bor i centralorten till varje pris ska slippa känna av neddragningarna. Hur vore det till exempel att i dessa tider minska på öppettiderna på huvudbiblioteket och då i förlängningen få minskade personalkostnader?

”Men, det som verkligen sticker ut är politikernas i det närmaste totala ointresse på att föra en debatt i frågan.”
Annons

Men, det som verkligen sticker ut är politikernas i det närmaste totala ointresse på att föra en debatt i frågan. Är det verkligen så en demokrati ska fungera, att vi väljare ska säga vårt vid valurnan vart fjärde år och sedan är det bara för oss att förlita oss på att våra valda politiker fattar rätt beslut utan att involvera medborgarna. I vår värld är detta en förlegad syn på demokrati. Vad är ni rädda för?

Att gömma sig bakom förvaltningens förslag och inte ha en egen uppfattning om de neddragningar som föreslås är inte ett värdigt beteende. Vi har full förståelse för att man kan ha uppfattningen att det liggande förslaget är bra och ska genomföras, men det vi vänder oss emot är att ingen har mod nog att ta en debatt i frågan. Att debattera är så mycket enklare om det finns någon att debattera med.

”Det har ju dessutom den stora fördelen att beslutet skulle kunna bli så mycket bättre om de som fattar besluten tvingas diskutera, motivera och därmed tänka igenom de långsiktiga konsekvenserna av det beslut man fattar.”

Det har ju dessutom den stora fördelen att beslutet skulle kunna bli så mycket bättre om de som fattar besluten tvingas diskutera, motivera och därmed tänka igenom de långsiktiga konsekvenserna av det beslut man fattar. Det borde varje ansvarskännande politiker se som en fördel, och inte som det kan uppfattas nu som något som man ska undvika till varje pris.

Ulla Inezdotter

Lars Nilsson

Everöd

Annons
Annons
Annons
Annons