Annons

Pengar till skolan är en förutsättning för en ljusare framtid

Miljöpartiet (MP) är Kb/NSk:s ledarsidas ständige slagpåse.
Miljöpartiet • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Spelar i stort sett ingen roll vilken sakfråga det handlar om, det är ändå MP:s fel. Därför blir jag glad över att Sofia Nerbrand, i ledaren den 6/9, ändå lyfter bristerna hos politiken generellt och styret speciellt. Vad kan man egentligen förvänta sig efter valet? Var är visionerna?

Nerbrand har varit bland valstugorna på Stora Torg och kollat vad partierna lovar. Hade Miljöpartiet varit där så hade vi gärna berättat hur det är dags att sluta prata om ”skola, vård och omsorg” som ett utnött mantra och faktiskt göra. Alliansen har styrt, och skurit ner, cirka 60 miljoner inom skola, förskola och fritidshem (Barn- och utbildningsnämndens verksamhet) de senaste åren. Samtidigt som detta sker så undrar politiker och tjänstepersoner hur det kommer sig att skolresultaten sjunker?

Moderaterna vill att fler ska bli självförsörjande (som om någon annan vill något annat?) och Liberalerna menar att ”klassresan börjar i klassrummet”. Ändå så tycker man det verkar vara fullt logiskt att förvänta sig att eleverna ska klara sig med minskade resurser, färre vuxna i skolan och till exempel en skolkurator på flera hundra elever.

Annons

Om vi på allvar menar att barnen är vår framtid så måste vi också sluta skära ner och börja satsa. Vi har hört Pierre Månsson (L) säga att de också vill satsa på elevhälsan och att lärare ska få jobba med undervisning och inte andra saker. Upp till bevis säger vi då, för det är inte det ni gjort de senaste åren. Vad håller er tillbaka?

”Ändå så tycker man det verkar vara fullt logiskt att förvänta sig att eleverna ska klara sig med minskade resurser, färre vuxna i skolan och till exempel en skolkurator på flera hundra elever.”

När barn i förskolan/skolan blir sedda, får hjälp utifrån sina behov och har en meningsfull fritid så kommer de att strunta i att hitta på dumheter eller lockas till gäng. När de går ut med fullständiga betyg så ökar deras chanser stort i att hitta ett jobb eller vidareutbilda sig och forskning visar också att de kommer leva längre och inte bli lika sjuka. även en hårdnackad moderat eller liberal borde tycka att det är en bra investering.

Genom att kommunen stöttar i att hitta lösningarna på problemen i arbetsmiljön på varje arbetsplats (gäller givetvis inte bara skolan) så skapar man en attraktivare arbetsplats. Genom att vi faktiskt anställer fler vuxna i skolan, såväl kuratorer som resurspersoner, så kan lärarna få vara just det, lärare.

När man erbjuder föräldrar hjälp som man till exempel gör på Familjens hus på Näsby eller föräldrautbildning via Familjeservice, så får familjer stöttning framåt och kan hantera sina barns frågor, bekymmer och känslor bättre. Barn som mår bra hemma har bättre förutsättningar att klara skolan.

Om de tidiga insatserna dessutom görs tillsammans med Socialtjänsten så kommer vi få ännu bättre resultat.

Det finns absolut problem i Kristianstads kommun men ingenting som inte går att lösa. Det kommer inte att gå fort men det går. När vi satsar på förskola, skola och fritidshem så säkrar vi också vår framtid och trygghet.

Toppkandidater Miljöpartiet i Kristianstads kommun

Ida Nilsson

Thomas Eng

Helena Winter

Roland Offrell

Annons
Annons
Annons
Annons