unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politikerna valde att fega

Tillkomsten av C4 Shopping har som bekant inneburit dödsstöten för Kristianstads unika stadskärna och dess rika och livliga handelsliv. Kristianstads centrum kallas i folkmun numera ”den döda staden”, och det är sannerligen också så man upplever det när man går omkring här, skriver Kristianstadsbon Leif Larsson.
Politikernas misstag, anser Leif LArsson.
Politikernas misstag, anser Leif LArsson.
Foto: BOSSE NILSSON
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är tragiskt att skåda denna ödeläggelse, och samtidigt veta att detta har skett helt i onödan. Ansvaret vilar tungt på de politiker med Pierre Månsson i spetsen som har tillåtit detta, när de lätt borde kunnat ha insett vad som skulle bli följden av att de sade ja till planläggningen för C4 ute i Hammar.

Pierre Månsson som ju är ansvarigt kommunalråd för dessa frågor har vid flera tillfällen påstått att det är marknadskrafterna som bestämmer, och att politikerna inte kan lägga sig i detta. Låt oss en gång för alla klarlägga hur fel han har när han gör detta påstående. De kommunala politikerna har den fulla beslutanderätten när det gäller huruvida ett visst markområde ska planläggas för ett visst användningsändamål eller inte. Det kallas det kommunala planmonopolet och regleras i plan- och bygglagen 1 kap 2§. Innebörden är att de kommunala politikerna kan säga nej till en förfrågan om att få planlägga ett visst markområde för en viss användning om de bedömer att det kan få negativa konsekvenser som inte är önskvärda. Detta gäller oavsett om det är ett stort handelskonsortium eller en privatperson som gör förfrågan.

quote
Det borde inte ha varit svårt för Pierre Månsson och de övriga politikerna att räkna ut att de unika värden som Kristianstads centrum inrymde...

Beslutet att neka planläggning kan inte överklagas, utan gäller direkt. Det borde inte ha varit svårt för Pierre Månsson och de övriga politikerna att räkna ut att de unika värden som Kristianstads centrum inrymde snart skulle vara ett minne blott när C4 Shopping öppnade. Men de valde fegt att inte agera och låtsas som om de inte kunde förhindra detta. Om det verkligen berodde på bristande kunskap eller feg handlingsförlamning får vi väl aldrig veta, men oavsett vilket är det lika skrämmande.

Pierre Månsson som ansvarigt kommunalråd har satt ett avtryck i Kristianstads historia som inte hedrar honom. Nu är det tyvärr för sent att reparera den skada han har åsamkat staden, men förhoppningsvis känner han och inser vilket stort misstag han har begått.

Leif Larsson

Kristianstad

Läs mer